Hírek

Május végére megszépül az Emlékmű környéke

2023. január 20., 19:50

Felújítják az odavezető járdát és a lépcsőket, térköves rendezvényteret és sétányt alakítanak ki. A beruházás értéke 120 millió forint. Ez az összeg nem városi pénz, hanem felajánlásból érkezik: a Tóvendéglő épületének új tulajdonosa adja ajándékba Szombathelynek. A jó hírről Nemény András polgármester számolt be helyszíni sajtótájékoztatóján ma délelőtt.

Május végére megszépül az Emlékmű környéke

Megújul az Emlékmű környékén a Boldog Brenner János-liget - jelentette be sajtótájékoztatón Nemény András. Évtizedek óta elhanyagolt a terület, nem volt elegendő forrás a rendezésére. Most szinte teljeskörű lesz a megújulás, így a nyári rendezvényeket - például a kertmozit vagy a Szentivánéji Vigasságokat - már egy szebb környezetben lehet megtartani. Kagylóhéj színű térkővel burkolják le a dombot átszelő sétányt, de ahol keresztezi a szánkózók útvonalát, oda műfüvet terítenek. Megújul az oldalsó lépcsősor, és a hozzá vezető járdaszakasz, az Emlékmű körül 250 m2-es térköves rendezvényteret alakítanak ki. A beruházás értéke 120 millió forint, ami nem a város költségvetését terheli.

Nemény András - polgármester
"Ez egy nagyon komoly felajánlás, amit a Metál Hungária Holding Zrt.től kaptunk, Kreinbacher József ügyvezetővel egyeztettünk. Pár hónap alatt ez megtörténik, a szombathelyiek örömére. Végre az idősebbek is fel tudnak menni az Emlékmű területéhez. Sokkal jobb minőség lesz nyáron és télen egyaránt gyerekek és felnőttek is használni tudják, végre úgy, ahogy az méltó."

A terület nyáron kedvelt rendezvényhelyszín, télen pedig a szánkózók fellegvára. A rendezése régi adóssága a mindenkori városvezetésnek, a polgármesternek pedig személyesen is szívügye. A költségvetési helyzettől függően az önkormányzat saját erőből is hozzátesz a beruházáshoz, a tervek szerint 3 millió forint értékben.

Nemény András - polgármester
"Ki fogunk tenni padokat és a növényzetet fogjuk megújítani, meg még áramot fogunk hozzátenni, ha a felső részt rendezvénytérként szeretnénk használni, akkor legyen ehhez minden lehetőség adott."

Maga a Emlékmű nem szerepel a felújítási programban, de tervben van a megtisztítása, a város árajánlatot kér a munkára.