Hírek

Májusi civil programok

2021. május 04., 13:52

Városi futás, termelői piac, pünkösdölés és májusfa kitáncolás Nádasdon, mozgó tüdőszűrő állomás - májusi programjaikat ismertették civilek a hagyományos sajtóreggelin, amit - remélhetőleg utoljára - az online térben tartottak meg. Bár még sok a rendezvények körüli bizonytalanság, érezhető, hogy a civil közösségek már mozgolódnak.

 

Májusi civil programok

Fusd körbe Szombathelyt! címmel kihívást indított a helyi futóklub. Honlapjukról letölthető az útvonal, azt bárki, tetszőleges időpontban teljesítheti, amit applikációval kell igazolni. Gyűjtik az időeredményeket, év végén pedig díjazzák a leggyorsabb férfi és női futót. Eddig 20-en gyűrték le a távot.

Pátkai Attila - elnök, Szombathelyi Futóklub Szabadidősport Egyesület
Egy meghatározott útvonalon a város kerületét kell körbefutni, külső Nárai út, Újperint, Gyöngyöshermán, ipartelep, Puskás Tivadar utca, 11-es Huszár út, Herény, Olad és a kilátó felé a szerpentinen érkezik vissza a Csónakázótóhoz. A táv maga 25 kilométer."

Minden páros szombaton délelőtt 8-tól 10 óráig termelői piac várja az érdeklődőket Nádasdon, a Művelődési Ház mögötti pajtában. 18-20 környékbeli termelő kínálja portékáit családias hangulatban, sokszor kulturális csemegékkel kiegészítve. Május 23-ára pünkösdölést terveznek a faluban, királynéjárást mutatnak be a templomkertben, iskolások, néptáncosok lépnek fel.

Földes Tímea - elnök, Együtt Nádasdért Kulturális Egyesület
"Hagyományosan állítanak a településen májusfát, ez április 30-án meg is történt, ezt május utolsó péntekjén szoktuk kitáncolni."

Immár 25 éve valósít meg mozgó tüdőgondozó és szűrőállomás programot a máltai szeretetszolgálat. Busszal járják az országot, és tüdőszűrést végeznek, alkalmanként 150-200 embert vizsgálnak. 2-3 hónapra előre lehet a szűrőbuszt megrendelni az alábbi email címen: tudoszuro@maltai.hu Vas megye aprófalvaiban különösen fontos ez a tevékenység, hiszen az ott élő idősek kevésbé mozdulnak ki.

Dénes Gábor - programvezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
"17 ezer embert értünk el tavaly, közel 20 ezer kilométert tettünk bele a buszba, kollégáim hétfőtől szombatig folyamatosan mennek az ország egész területén. Bárhol feltűnhet ez az autóbusz."

A sajtóreggeli végén Meskó Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy május 20-ig lehet rendelkezni az adó egy százalékról. A felajánlás nagy segítség a civil szervezetek számára, fontos, hogy minél több adózó éljen a lehetőséggel, és segítse az egyesületek, alapítványok munkáját.