Hírek

Már állnak a betlehemek

2020. december 01., 19:07

Vas megyében régi hagyomány, hogy az adventi várakozás idején minden település, és a különböző közösségek is saját betlehemet állítanak fel, amely körül hétről hétre összejönnek. A járványveszély miatt idén a programok elmaradnak, az egyéni elmélyülésre azonban mindenütt lehetőség van.

 

Már állnak a betlehemek

Megújult az adventi házikó Szombathelyen, az evangélikus templom előtti téren. A férfikör munkájának köszönhetően tartósabbá vált az építmény. Adományokból építették meg a jászolt, amit délután négytől kivilágítanak, a belső berendezést Takács Ilona alkotta, a ház külsejét idén is gyerekrajzok színesítik, amelyek egyben ablakok is.

Mihácsi Gábor – gondnok, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség
December 1-jén nyílik meg az első ablak, minden ablak mögött egy szent ige van a bibliából, ami a karácsonyvárással, Jézus születésével kapcsolatos gondolatokat tartalmaz. 11.06 és akkor 24-én az utolsó ablak is megnyílik. 11.12

Lukácsházán 9 éve áll betlehem az útszéli harangláb aljában. Az életnagyságú szereplőket szalmából formázták. A járványveszély miatt idén elmaradnak itt a programok, de a betlehem ünnepi hangulatával most is vonzza az érdeklődőket.

Németh Lászlóné – nyugdíjas tanító
„Az óvodások is kijönnek, körüljárják, a gyertyagyújtásoknál meg a gyöngyösfalui énekkart hívták meg minden alkalommal egy-egy gyertyagyújtáshoz. Gencsről Albinék is el szoktak jönni, vagy idegen betlehemezők, az idegenek alatt a hegyaljaikat értem. Tehát van közösségmegtartó ereje.”

"Látni a fényt, mégis élesen látszik a három királyoknak az arca. Hát a pásztorok autentikusan az ajándékokkal, a báránnyal a nyakukban."

Perenye négy éve egy különleges betlehemmel büszkélkedhet. A település díszpolgára, az üveggravírozással foglalkozó Biczó Barnabás több mint 400 munkaórával készítette el Jézus születését bemutató képét.

Biczó Barnabás - üveggravírozó
„Maga a motívum egy része saját ihletésű, de a főmotívum, a pásztorok, a Születés című filmnek az egyik nyitóképe, még lehet, hogy a moziposzteren is ez a nyitókép látszódik. Ez lett a távoli betlehemmel és a fénysugárral megtoldva.”

A 700 lakosú település központi helyére, a Szent Ágota templom kertjébe került az egyedi alkotás, amely körül eddig az adventi időszakot vásárral, koncerttel szokták megnyitni. Ezek a kísérőprogramok itt is elmaradtak.

Imre Viktória – polgármester, Perenye
„Perenye egy nagyon összetartó és vallásos közösség, úgyhogy az, hogy idekerülhetett ez a betlehem, ez különös jelentőséggel bír a falu lakói számára. Az idei év rendkívüli, hiszen mindig a perenyei betlehem ünnepével szoktuk indítani az adventet, és akkor kerül bekapcsolásra a perenyei betlehem.”

A kivilágított üvegbetlehem január 6-ig várja az érdeklődőket délután négytől a kijárási tilalom miatt csak este nyolcig. A településen egy falumúzeum létrehozását tervezik, amelyben a bibliai kép is helyet kap majd, és akkor egész éven át megtekinthető lesz az alkotás.