Hírek

Már január közepétől megjelentek az allergiát kiváltó pollenek a levegőben

2024. február 15., 21:50

A szokatlanul enyhe télnek köszönhetően már január közepétől megjelentek az allergiát kiváltó pollenek a levegőben. A közérzet javítása és a tünetek csillapítása érdekében érdemes szakorvoshoz fordulni, de a bevett házi praktikákat is lehet alkalmazni.

Már január közepétől megjelentek az allergiát kiváltó pollenek a levegőben

Az enyhe télnek köszönhetően gyorsan felébredt a természet, és már január közepén megjelentek a pollenek a levegőben - elsőként a mogyorófa barkája szórja virágporát.

Hajdu Krisztina - allergológus, tüdőgyógyász, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Kora tavaszi időszakban - igazából január-februárban - indul a szezon, legalábbis a pollenek vonatkozásában. Először a barkások: a nyír, a mogyoró az, aminek a pollenjei telítik a levegőt. Ezek elég gyakori allergének, elég gyakran allergiások rá a betegek. Úgyhogy ez talán így a legkorábbi - február-márciusra jellemző - pollen, amivel indul a szezon. Majd utána a többi fa indul be: nyár, fűz, szilfa, majd utána később májustól a füvek, gabonák és a nyár végén a gyomok.

Az ország 21 pontján, köztük Szombathelyen is folyamatosan mérik a levegő por- és pollen koncentrációját. A pollencsapdák szálirányba fordítva fogják el a virágport-szemcséket, és nagyon pontos értékeket mérnek.

Wächter Walter László - vármegyei tiszti főorvos, főosztályvezető, Vas Vármegyei Kormányhivatal

Ez a pollencsapda úgy működik beszívja a kültéri levegőt, percenként körülbelül 10 liter levegőt - ami nagyjából az emberi légzésnek megfelelő és ezt egy ragadós szalagra gyűjti. Egy héten keresztül forog egy ilyen pollendob a berendezésben. Egy hét után dob csere történik és akkor a polleneket megfestik, számolják, ez alapján lehet ez alapján a mennyiséget meghatározni, másrészt elkülöníteni a különböző pollen fajtákat.

Míg néhány éve tavasszal jelentkeztek az első tünetek, addig mára szinte egész évben szenvednek az allergiások. A leggyakoribb panasz ilyenkor az orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, a nyálkahártyák viszketése, ritkábban köhögés jelentkezhet. A közérzet javítása érdekében tanácsos szakorvoshoz fordulni.

Hajdu Krisztina - allergológus, tüdőgyógyász, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Egyre gyakoribbak az allergiás betegségek, nemcsak a pollenallergiák, hanem minden egyéb allergia is egyre gyakrabban fordul elő az emberek között. Gyerekeknek nagyon nagy része már allergiás illetve a fiatal felnőtteknél is, de ahogy korábban gondolták, hogy ez alapvetően fiatalkorban, gyerekkorban kialakuló betegség, most már látjuk, hogy akármelyik életkorban - akár egy késői időskorban is - elkezdődhetnek allergiás tünetek. Gyakorlatilag az egész életet végig kísérhetik.

A gyógyszeres kezelés mellett érdemes házi praktikákkal is próbálkozni. Napos, száraz időben lehetőség szerint kevesebb időt töltsünk a szabadban, a sétát az esti órákra időzítsük. Szellőztessünk gyakrabban, érdemes többször hajat és ágyneműt mosni.