Hírek

Már működik a rendszer: két hónapja saját nyugdíjszámlája van mindenkinek

2013. szeptember 10., 16:38

A számla követhető az interneten, és érdemes is figyelni: ebből kiderül, hogy a munkaadó fizeti-e a nyugdíjjárulékot a munkavállaló után. A szakértői tapasztalatok szerint a fiatalok nem tudnak, vagy nem akarnak spórolni a nyugdíjas éveikre.  

Már működik a rendszer: két hónapja saját nyugdíjszámlája van mindenkinek

Elindult az online is követhető rendszer: ma Magyarországon már mindenki ellenőrizheti egyéni nyugdíjszámláját, a www.onyf.hu oldalon keresztül – hangzott el Szombathely Ma című műsorunkban.

Palágyi József – igazgató, Vas Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
„Már a kormány, ígéretének megfelelően bevezette az egyéni nyugdíjszámlás rendszert, ez két hónapja működik, interneten elérhető. Ott mindenki személyre szólóan lekérdezheti, hogy a munkáltatója bejelentette-e, és hogy milyen összegre jelentette be. Én azt tudom javasolni mindenkinek, hogy ezt ellenőrizze, ez 2010-ig visszamenőleg megnézhető.”

A szociálpolitikus szerint a fiatalok nem tudnak, vagy nem akarnak takarékoskodni, nem gondolnak arra, mi lesz velük 65évesen.

Tóth Balázs – szociálpolitikus
„Én azt veszem észre, hogy egy mai fiatalt inkább az érdekel sajnos, hogy mi van most, mi van a jelenben. A másik probléma, hogy a bérek és a fogyasztói árak alakulása miatt lehet, hogy nincs olyan mértékű megtakarítás, hogy akár egy önkéntes nyugdíjpénztárban tudjon vállalni egy havi 10ezer forint értékű megtakarítást.”

Az állami nyugdíjbiztosító és a piacon működő biztosítótársaságok tapasztalata összecseng: jórészt 40éves kor környékén gondolnak nyugdíjas éveikre a munkavállalók. A téma szakértői a fiatalok tájékozatlansága miatt a pénzügyi ismeretek tanítását is fontosnak tartják.