Hírek

Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan! - ez a mottója az idei Autómentes Napnak

2021. szeptember 22., 22:14

Az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva a város és az AGORA a Fő téren szervezett játékos ügyességi és sportversenyeket - mindezt a környezetbarát közlekedés jegyében.

 

Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan! - ez a mottója az idei Autómentes Napnak

“És, az aaaaaaaaaz!”

Ugratni a rollerrel - az akadálypályán ez volt az egyik legnehezebb feladat. Gergőnek, aki a  Nyitra Utcai Általános Iskolából érkezett, ez a sport a hobbija évek óta.

Németh Gergő
“Hát bírni kell a strapát, ha elesel, állj vissza, ne add fel. - Milyen gyakran edzel? - Én nem edzek semmit, én csak rollerezek. - És azt milyen gyakran csinálod? - Hát sokszor.”

Az Európai Mobilitási Hét keretében megszervezett Autómentes nap mottója az volt, hogy “Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

“És ezt is majd ki lehet próbálni, vigyázz mögülem, neee, most akkor egy picit hátra is!”

Az elektromos rollert mutatta be a rendezvény sportszervezője a fiataloknak.

Varga Jenő - sportmoderátor
“Az Európai Autómentes nap alkalmából úgy gondoltuk, hogy az elektromos roller mellett más elektromos eszközt is bemutatunk, de hát itt a nordic bot, elhoztam az ugrórudat, de az elektromos  járgányok közül hadd mutassam be az elektromos gördeszkát, ami itt, ezen a programon is szerepel, és a kezemben található ez a kis távirányító, és ha megnézitek a kerekeit, ezzel a távirányítóval előre, illetve ha váltok vele, akkor pedig hátra tud haladni a gördeszkázó, úgyhogy nagy élmény.”

A délutáni programokkal - a tudománnyal, az egészségfejlesztéssel, a civil szervezetek kitelepülésével, kötélugró és görkorcsolya bemutatóval és közös kerékpározással, futással - már az idősebbeket célozták meg a Nemzetközi Autómentes Nap mondanivalójával.

Németh Ákos - tanácsnok, önkormányzati képviselő
“Szombathely nagyon gyakran jön ki a legboldogabb magyar városnak, ennek számos oka van, de a pozitív dolgok mellett problémát kéne említeni, én biztos vagyok benne, hogy a szombathelyiek többsége a közlekedéssel kapcsolatos problémákat hozná elő, ezért szeretnénk egy picit megmutatni azt, hogy nem feltétlenül kell mindig autóban gondolkodni, érdemes megpróbálni egy-egy nap, hogy hogyan tudunk működni autó nélkül.”

Az esős időben néhány oktatási intézmény visszamondta a részvételt, de így is több tucatnyian vettek részt a város és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által szervezett megmérettetésen.

Varga Jenő - sportmoderátor
“A mai nap feladatai között - mint egy autómentes naphoz illik - megpróbáltuk azokat a járgányokat összegyűjteni, amelyek nem elektromos járgányok, így a futóbicikli az óvodáknak, hihetetlen nagy küzdelem volt a lányok, fiúk között, ez volt a középső és a nagycsoportosok között, volt utána az akadályverseny a rendőrség által biztosított pályán, itt, a kerékpárosoknak, most ahogy látjátpok készülnek a rolleresek, voltak a gördeszkások, én úgy érzem, nagyon jól sikerült a rendezvény.”

A játékos ügyességi és sportversenyekre három szombathelyi iskolából, és négy óvodából érkeztek résztvevők az Autómentes napon.