MNB
MNB - 2

Hírek

Márciusban megnyílhat az új Jégcsarnok

2022. január 25., 15:21

Már csak apróbb munkák vannak hátra, közel a befejezés, ami után indulhat a próbaüzem. Hamarosan már nem Zalaegerszegen, hanem itthon tarthatják edzéseiket és hazai versenyeiket a Szombathelyi Pingvinek. A korszerű jégcsarnok négy év után mintegy 3 milliárd forintból készül el.

 

Márciusban megnyílhat az új Jégcsarnok

2017. december 8-án tették le az alapkövét az új szombathelyi Jégcsarnoknak a városi jégpálya szomszédságában. 2,5 milliárdos költségvetéssel tervezték, de időközben megugrottak az árak. Több határidő módosítás után most már valóban az utolsó simításokat végzik a korszerű létesítményen.

Zelevics Ferenc - elnök, Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub
„Festési munkálatokat vannak vissza, ragasztás, gumiszegélyek, néhány helyen a gumipadló. Ez nagyjából a hónap végéig lefut, akkor elkezdhetjük a próbaüzemet, az nagyságrendileg egy 30 napos időintervallum. Az alatt ki kell derülni, hogy minden úgy működik-e, ahogy eltervezték a tervezők. Ha ez megvan, akkor utána tudunk nyitni. Március elejét vízionáljuk mi.”

A 60x30 méteres, standard méretű pályán az új, elektromos üzemű jégkarbantartó rolba már munkára kész, csak ez 40 millió forintba került, de szükség volt rá, hiszen a régi már elmúlt 35 éves.

"Ez maga a gépészet, ezek az ún. folyadékhűtők, amik előállítják azt a hideget, ami kimegy a pályatest alá."

A létesítmény gépészetét már decemberben be akarták üzemelni.

Zelevics Ferenc - elnök, Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub
„Mint kiderült, egy csavar volt meglazulva, viszont a csavar meghúzása 4 napos procedúra. Hétfőn kezdtél el a munkát és csütörtökön adták vissza a gépet. Ugyanis ebből le kell fejteni a folyadékot, lecsapatni a párát, számtalan dolgot el kell végezni, mire ez újraindítható állapotába kerül. Ezzel viszont belecsúsztunk az építőipari leállás időszakába.”

A nagy értékű berendezés most már üzemkész. Ha a még hátralévő apróbb munkákkal, a festéssel, ragasztással végeznek a kivitelezők az épületben, indulhat a jégkészítés, ami több napos folyamat. A 30 napos próbaüzem után nyitja meg kapuit a létesítmény a versenyek és a közönségkorcsolyázás előtt is. A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klubnak jelenleg 150 játékosa van, nekik nagy könnyebbség lesz, hogy helyben edzhetnek és versenyezhetnek is. Az intézmény elsősorban a jégkorong fellegvára lesz, de más jeges sportok is otthonra lelhetnek itt a későbbiekben.