Hírek

Második turnusát kezdi az autista gyerekek nyári tábora az AGORA-ban

2021. július 19., 14:32

A kiscsoportos foglalkozásokon egész napos felügyelettel, érdekes és biztonságos programokkal várják a gyerekeket. Idén nyolc résztvevő van. A PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány jövőre is fogadja a résztvevők és az önkéntes segítők jelentkezését.

 

Második turnusát kezdi az autista gyerekek nyári tábora az AGORA-ban

Stábunk mikrofonját is kipróbálhatták, miközben mesefigurákat rajzolgattak a gyerekek a PontMás Alapítvány táborában. Az AGORA ad otthont idén a már évek óta hagyományos nyári foglalkozás-sorozatnak. Kora reggeltől késő délutánig biztosítanak tartalmas elfoglaltságot a speciális igényű gyerekeknek. A második, záró hét első napján jártunk most.

Bárdosi Emőke, gyógypedagógus
“Valójában a tábort úgy szervezzük meg, hogy autizmus barát legyen, mivel mind a nyolc gyerek, aki ezen a nyáron részt vesz a két hét programjaiban autizmussal él. Nem egy iskolából jöttek különböző az életkoruk is, ezért megpróbálunk olyat csinálni, ami vagy a kicsiknek jó vagy a nagyoknak jó, szerencsés esetben meg mindannyiuknak kedves program. De ami nagyon fontos, hogy előre jelezzük, hogy mire számíthatnak , hogy a hangerőben, hogy az anyagok használatában igazodjunk az ő speciális szükségleteihez.”

Múlt héten a Csónakázótónál jártak, kipróbálhatták a fitnesz park gépeit, de kirándulásokat is szerveznek, valamint helyben kézműveskedhetnek a gyerekek. A programokat igyekeznek úgy összeállítani, hogy mindenki egyéni segítséget is kapjon, melyben a közösségi szolgálat önkéntesei működnek közre. A résztvevők meghatározott napirendet követnek, így kiszámíthatóan alakulnak az események, ami az autizmussal élők számára kiemelten fontos dolog. A tábor célja nem csupán a felügyelet, hanem a jó hangulat és a tartalmas időtöltés. Az autista gyermeket nevelő szülőknek nagy segítség ez a lehetőség, ami ráadásul ingyenes.

Rumi Edina, szülő
“Mivel Marcsi egy nem beszélő autista, egy 25, ja még nem egy 21 éves autista, ezért, kommunikálni nem nagyon tudunk, illetve van most egy rendszerünk amit használunk -vizuális támogatás. Az, hogy hogy érzi magát mindig abból látom, ahogy a visszajelzések érkeznek, itt sok fénykép készül és azon én mindig azt látom, hogy ő nagyon sokat mosolyog és nagyon jól érzi magát.”

A tábori mindennapokban közösségi szolgálatos diákok segédkeznek. A gyerekekre ezen a héten még agyagozás és múzeumi foglalkozás vár, kirándulnak az ölbői gyógyfüves házba, a pénteki zárónapon pedig parkerdei cinege tanösvényt járják be. Aki jövőre is jönne, a PontMás Alapítványnál érdeklődhet, már most.