Hírek

Még szigorúbban veszik a lógásokat

2011. október 20., 19:57

Nem tűri a kiskapukat Szombathely, ami az igazolatlan távolmaradást illeti. Ezért egységesítené a  hiányzásokra vonatkozó szabályokat a város az oktatási intézményeiben. A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában is szigorúbban veszik a lógásokat.

Még szigorúbban veszik a lógásokat

2011-ben eddig 146 alkalommal érkezett a szombathelyi iskolákból jelzés a jegyzőhöz, 10 órát meghaladó hiányzás miatt. 54 esetben volt rá példa, hogy 50 óránál több igazolatlant gyűjtött össze a tanuló.

Dr. Károlyi Ákos, vezető, Egészségügyi és Közszolgálati Osztály
Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésére mindez idáig 24 esetben került sor. 11 esetben került sor tényleges felfüggesztésre, 13 esetben pedig természetbeni juttatásban jutott hozzá a gyermek iskoláztatási támogatásához.

Több olyan eset is van azonban, amikor a gyermek egyáltalán nem jár iskolába.

"Az, hogy igazolt vagy igazolatlan egy hiányzás azután dönthető el, hogy a gyermek visszatért az iskolába de mi a helyzet, ha abszolút nem látogatja az iskolát."

Ennek megoldására az önkormányzat egységes szabályt alkotott, melyet az iskolák házirendjükbe fognak beépíteni.  

A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában maguk változtattak a házirenden, hogy elkerüljék a lógásokat. A szabály szerint, ha a fiatal nem megy iskolába, a szülőnek értesítenie kell az intézményt. Ha ezt nem teszi meg az osztályfőnök néz utána, hogy jogosan hiányzik-e a gyerek. De  más is motiválja a fiatalokat.

Balogh Gabriella, igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium
Nálunk az a visszatartó erő, hogy akik hiányszakmát tanulnak, ilyen a forgácsoló és a hegesztő szakma, abban az esetben, ha 10 óra felett hiányoznak igazolatlanul, kizárják magukat az állami ösztöndíjból és ez visszatartó erő

Az intézményben már a szigorúbb házirendet már alkalmazzák. Az önkormányzati szabályozás pedig   január elsejétől léphet életbe a város intézményeiben.