Hírek

Megemelkedett a babéziás esetek száma a Szombathelyi Állatkórházban

2020. október 14., 19:41

A kullancsok által terjesztett betegség ellen a régebbi szerek egyre kevésbé hatásosak. A betegség azonban életveszélyes.

 

Megemelkedett a babéziás esetek száma a Szombathelyi Állatkórházban

Ricsit, a nyolcéves keveréket babéziával kezelik. A harmadik infúzióját kapja. Túlságosan nyugodt, még nincs jól a máskor élénk kutya. Gazdái pénteken hozták be Vámoscsaládról az állatkórházba .

Lipták Dániel
“Kullancscsípés volt nála, először nem igazán volt tünete, aztán hirtelen romlott az állapota, tehát délelőtt még futkározott az udvaron, játszott, délutánra meg már teljesen rosszul lett, este behoztuk.”

Az állatorvos szerint súlyos a helyzet, de még van remény a gyógyulásra

Most nagyon sok a babéziás kutya az állatkórházban.

Varjú Gábor - klinikai állatorvos - Szombathelyi Állatkórház
“Ez napi szinten azért egy 10 körüli beteget jelent, szerencsére a kutyatartók most már jól ismerik a tüneteket, ha bágyadt lesz az állat, magas láza van, esetleg észreveszik, hogy egész sötét lesz a pisije, ez olyan szokott lenni, mint a tea, vagy mint a kávé - szélsőséges esetben - annyira sötét, ilyenkor azonnal jönnek.”

Hoztak ide olyan kutyát is, amelyik a Fő téren sétált, ott csípte meg a vírust hordozó kullancs  nemcsak az erdő, mező a fertőzött terület.

Ha időben kezelik a fertőzést, akkor gyógyítható, ám ha későn viszik állatorvoshoz a kutyát, akkor súlyos szövődmények alakulhatnak ki, ami életveszélyhez vezethet. Emiatt érdemes korszerű kullancs elleni szereket használni, a régebbiek ugyanis már kevésbé hatékonyak.

Varjú Gábor - klinikai állatorvos - Szombathelyi Állatkórház
“Ezeket a régebbi szereket a 80-as években fejlesztették ki, nagy arányban használja a növényvédelem is, a mezőgazdaságban is használják őket, és már igen sok a rezisztencia, ezek az új szerek sokkal, sokkal hatékonyabbnak tűnnek.”

Mellékhatásuk nem ismert: az európai gyógyszer mellékhatás figyelő rendszerben folyamatosan rögzítik a tapasztalatokat - ott még egyik forgalomba helyezett szerrel sem jeleztek problémát.