Hírek

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél

2023. június 06., 20:03

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél. 103 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum aláírásával Magyarország elvesztette területének kétharmadát, népessége felét. Nem revízió kell, hanem békés együttélés, hogy határon túli honfitársaink megőrizhessék identitásukat, használhassák anyanyelvüket - mondta beszédében Tóth Kálmán.

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél

Oroszlános talapzaton baka áll, vállán zászló, kezében gránát - 1931-ben készült el a 83-as gyalogezred emlékműve, Merkli Ferenc alkotása a Kálvária alatt. Sokan gyűltek össze vasárnap, hogy itt emlékezzenek meg a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról. 103 éve, hogy a győztes hatalmak megcsonkították Magyarországot. 2010 óta törvény rendelkezik arról, hogy június 4. a nemzeti összetartozás emléknapja, mely kifejezi, hogy minden magyar része a nemzetnek határon innen és túl.

Az Oladi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Eljárták a palotást, majd a Magyarország című dalt énekelték, és a nemzeti lobogó színeivel táncoltak.

Ma gyásznap van - mondta ünnepi beszédében Tóth Kálmán. Nem lehet kiheverni, ha egy ország elveszíti területének és lakosságának nagy részét, mégis megmaradtunk. Úgy fogalmazott: nekünk nem revízió kell, hanem hogy békében tudjunk együtt élni, hogy határon túli honfitársaink megőrizhessék identitásukat, használhassák anyanyelvüket.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Ideje lenne, hogy ma végre úgy tudjuk élni, hogy nem egymás ellen, hanem együtt fordítsuk sorsunkat jobbra. Igaz ez erre az évfordulóra is. Eltelt több mint 100 év. Engedjük el sérelmeinket, ne azt találgassuk, hol tudunk belerúgni a másikba, hanem azt keressük, mi tud összekötni bennünket. Amikor valami összetartja az összes magyart, az a száz évvel ezelőtti tragédia, így a mai nap."

Koszorút helyeztek el az emlékműnél a szombathelyi önkormányzat képviselői, a járási hivatal és a Fidesz-KDNP helyi vezetői, a büntetés-végrehajtási intézet, a katasztrófavédelem, a honvédség munkatársai és a diákpolgármester is, majd mécsest tettek le a talapzathoz.