Hírek

Megérkezett a pénz - 300 millió forintból 950 méter kerékpárút épül meg Zanat felé

2022. január 05., 15:31

Megérkezett a zanati kerékpárút építéséhez megígért 300 millió forint az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól az önkormányzat számlájára. Az engedélyes tervek már megvannak, folyik a kisajátítási eljárás, közben elindul a közbeszerzés is. A kivitelezésre 10 hónap áll majd rendelkezésére.

 

Megérkezett a pénz - 300 millió forintból 950 méter kerékpárút épül meg Zanat felé

Tavaly júliusban jelentette be Hende Csaba országgyűlési képviselő, hogy 1,2 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a városba. Ebből jut pénz a zanati kerékpárút építésére. A beruházás története 2008-ig nyúlik vissza, akkor köttetett az első szerződés a sportáruházat és a gyorséttermet építő vállalkozóval, hogy a belterületbe vonásért cserébe megvalósítja a kerékpárutat. Azóta összesen nyolc szerződésmódosítás történt, vizsgálóbizottság alakult, és jelenleg is folyik egy bírósági per. A városvezetés 2019-ben úgy döntött, mindenképpen megépíti a zanati bicikliutat.

Putz Attila - önkormányzati képviselő
"Teljes mellszélességgel kiálltam a kerékpárút mellett, a műszaki tartalom csökkentésébe se egyeztem bele, amikor frakciótársaim ezt elővezették, hogy olcsóbb legyen. Ragaszkodtam ahhoz, hogy a 2008-as műszaki tartalommal épüljön meg, gyalog- és kerékpárút közvilágítással, és a vasúti átvezetés is legyen benne a projektben."

950 méter kerékpárút épülhet meg a sportáruház mögötti bekötőúttól az Áfonya utcáig a Zanatról kivezető út jobb oldalán. Egy nagy fenyőfát ki kell majd vágni, mert a gyökérzete a nyomvonalba esik. A zanatiak örülnek, hogy végre jó hírt kaptak, régóta vártak már erre.

Kovácsné Gyöngyi
"Nagyon régóta várunk erre, fantasztikusan jó hír, mert szeretünk bicajozni, gyerekek, felnőttek, nyugdíjasok. nagyon-nagyon örülünk neki."

Az engedélyes tervek már megvannak. Tart a kisajátítás, ami 55 tulajdonost érint, igazságügyi szakértő végzi az  értékbecslést. Közben elindulhat a közbeszerzési eljárás, és ha minden jól megy, 10 hónap alatt elkészül a kerékpárút. A tervek szerint a jövőben a bekötőúttól a körforgalomig tartó szakasz is megépülne.