Hírek

Megkezdődött a metszés a vasi szőlőkben

2024. január 10., 19:56

Megkezdődött a metszés a vasi szőlőkben. Az elmúlt hetek tavaszias jellegű időjárása, a napokban tapasztalt fagyok és viharos szelek úgy tűnik nem károsították a tőkéket. Ígéretesnek tűnik az idei termés.

Megkezdődött a metszés a vasi szőlőkben

Javában folyik a munka a szőlőkben, a metszést nem zavarja a fagyos idő, sőt, a csapadékos, majd enyhébb december után a 0 fok körüli hőmérséklet éppen ideális a gazdák számára. A növénynek nem árt a hideg, a rügyek akár -15 fokig is bírják, nem kell fagykártól tartani.

"Előbukkannak a rügyek .... jól beérett a vessző."

Ilyenkor rügyvizsgálatot végeznek a szőlészek: némelyiket meleg szobába viszik, hogy kihajtson, és megnézik, hogy egy hajtáson hány fürtkezdemény alakul ki. A kettő az ideális.

Árva Pál - szőlész-borász, ügyvezető, Szent Márton Pincészet

"Mi inkább minőségi bort állítunk elő, zömmel vörösborszőlő-fajtáink vannak. Ha jót akarok, 6-7 tonnánál többet nem, és a metszésnél a rügyszámot is így állítjuk be. Ez jó minőséget ad, és nem túlterhelt."

Nem csak metszenek, de javítják az oszlopokat, huzaloznak, és a tőkék támrendszerét is megigazítják. Ekkor dől el az is, hogy milyen szőlőtőkéket távolítsanak el, illetve telepítsenek - az erre vonatkozó pályázati lehetőségek hamarosan megnyílnak. Fontos szempont a megfelelő fajta kiválasztása, legfőbb szempont, hogy mennyire képes alkalmazkodni a klímához és a szélsőséges időjáráshoz, ez határozza meg ugyanis a termés mennyiségét.

Árva Pál - szőlész-borász, ügyvezető, Szent Márton Pincészet

Az elmúlt tíz évben hatszor volt jég, tehát az azt jelenti, hogy meghatározta nemcsak a jégmentes évet is - mert mindig a jeget követő év mindig sokkal gyengébb szokott lenni. Én azt gondolom, hogy ezzel most már együtt kell élni, ha tetszik, ha nem, nem tudjuk befolyásolni.

A pincékben is bőségesen akad tennivaló, ilyenkor palackozzák az előző évek borait, és felkészülnek rá, hogy a legnemesebb nedűket más pincészetek boraival versenyeztessék a minél nívósabb elismerő címekért.