MNB - 2
MNB

Hírek

Megkezdődött a Zanati kerékpárút építése

2015. október 27., 17:14

A tervek szerint november végéig elkészül a város felőli oldalról induló, a körgyűrűt keresztező és a Külső-Zanati útra rácsatlakozó közel háromszáz méteres szakasz.

Megkezdődött a Zanati kerékpárút építése

A körgyűrű legforgalmasabb csomópontja a Zanati úti körforgalom, naponta több ezer jármű halad itt át. Évek óta tervben van egy, a várost és Zanatot összekötő biztonságos kerékpárút építése, de a beruházás ezidáig váratott magára. A decemberi közgyűlés január végéig adott határidőt az építtetőnek, hogy igazolja az út megépítéséhez szükséges pénz meglétét, valamint szándékát a kerékpárút megépítésére. Ez azonban nem történt meg, ezért januárban a gazdasági bizottság úgy döntött: addig nem hosszabbítja meg a szerződést a céggel, amíg nem mutatják be az igazolást.

Puskás Tivadar - polgármester
“Rögös és hosszú volt az út, de 2015 februárjában tartott közgyűlésen már azt jelenthettük be, hogy hogy a megvalósítás közelében vagyunk.”

Az előzményeket Puskás Tivadar polgármester foglalta össze a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Korábban sokan azzal magyarázták az építkezés csúszását, hogy a kivitelezővel szemben végrehajtás folyik, később kiderült, hogy a közeli sportszereket eladó áruház végleges használatbavételi engedélyére vártak.

Kövesdi Zoltán- jogi képviselő, Horwat Investment Kft.
“A jelenlegi fázis pedig a megvalósításnak feltétele, a Tescoval kötött kisajátítási megállapodás volt, amely nagyon elhúzódott, kisajátításpótló megállapodást nem tudtunk kötni, hanem kisajátítási hosszú hatósági eljárást kellett lefolytatni, azért indulhatott csak most.”

A munkagépek már felvonultak a területre, a tervek szerint november közepéig elkészül a 288 méter hosszú és 3,2 m széles szakasz a sportboltig.

Kántás Zoltán- önkormányzati képviselő
“Képviselőként nagy örömömre szolgál, hogy a 2014-ben elhangzott kampány ígéretemhez híven meg tud épülni a zanatiak illetve a zanati lakóközösség érdekében, de nagyon remélem, hogy a jövőben esetlegesen még a kerékpárturizmusba is be tud kapcsolódni  majd ez az útvonal.”

A második ütemben a sportáruház utáni szakasz épül meg, amit egyelőre ugyancsak a kivitelezést megelőző kisajátítási eljárások nehezítenek. A kivitelezőnek a terület tulajdonosaival: magánszemélyekkel és a Szova Zrt.-vel kell megegyeznie. A kerékpárút végleges befejezési határideje 2016 vége.