Hírek

Megkezdődött az érettségi

2010. május 03., 16:58
A magyar nyelv és irodalom írásbelivel hétfőn megkezdődött az idei érettségi. Szombathelyen mintegy 1400 diák ad számot tudásáról ezekben a napokban.
Megkezdődött az érettségi

A Városháza alagsorában, dobozokban őrizték az érettségi tételeket. Reggel fél 7-kor Beer Miklós, a Herman iskola igazgatója volt az első, aki átvette a magyar írásbeli tételeket.

Aztán sorban érkeztek az iskolák vezetői, hogy elvigyék az érettségi tételeket. Lenner Tibor igazgató szerint a rendszer biztonságos: a diákok nem tudhatják meg előre, mik lesznek az érettségi feladatok.

Dr. Lenner Tibor, igazgató - Bolyai Gimnázium
"Ami itt a tételek átvételétől addig, amíg a diákok asztalára kerül a tétel, ez a folyamat látható, biztonságos, ebbe idegen nem láthat bele."

A Bolyai gimnázium díszterme fél 8-kor: rövid tájékoztató a vizsga lebonyolításáról. Aztán mindenki sietett a neki kijelölt osztályterembe.

Rövid rendezkedés még a kezdés előtt: 106-an írtak középszintű magyar érettségit a Bolyaiban.

Debreczeni Máté
"Rebesgették, hogy Mikszáth Kálmánról lehet szó, aki 100 éve született. Kosztolányi Dezső neve is felmerült. Persze ezt senki nem tudhatja, de nem is lesz rá szükség. Amit megkapunk, megfelően ki tudjuk dolgozni a feladatokat, nem okozhat nehézséget."

Kiss Bernadett
"Jól sikerült a felkészülés, rengeteget tanultam. Az irodalom nem tartozik a választható és fontos tárgyaim közé, én biológiából fogok menni, de szeretném, ha ugyanúgy sikerülne, mint a többi."

Az első feladatlap egy szövegértés volt, amire 60 perc állt rendelkezésre. Ebben 2009-ben készült, Janus Pannoniusról szóló újságcikkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a diákoknak. A szövegelemzésre további 180 percük volt. Itt három feladatból lehetett választani: írhattak érvelést vagy értelmezhették Gelléri Andor Endre: Pármai likőr című művét. Ezen kívül még Kosztolányi és Karinthy egy-egy versének összehasonlító elemzése szerepelt a feladatok között. Fél 12 körül már a folyosón is megélénkült az élet: egyre többen fejezték be az írásbelit.

Csillag Tamás
"Érvelést írtam. József Attilára számítottam, hogy mindenképpen benne lesz, hát nem volt. Váratlan volt ez az egész, de nem volt nehéz az előző éviekhez képest."

Hollósi Katalin
"Az előző érettségi feladatsorokat megírtuk, erre számítottam. Annyira nem volt nehéz a tesztes rész."

Az írásbeli kedden a matematikával, szerdán a történelemmel, csütörtökön az idegen nyelvvel folytatódik.