MNB
MNB - 2

Hírek

Megkezdődött az oladi Batthyány-templom fa párkányzatának felújítása

2022. január 18., 18:08

Húsz év alatt elöregedett az időjárás viszontagságainak kitett burkolat, amit most lemezzel fednek el. A munkákhoz 15 millió forint támogatást biztosított a kormány, ezt sajtótájékoztatón jelentették be ma délelőtt.

 

Megkezdődött az oladi Batthyány-templom fa párkányzatának felújítása

Emelőkosárban állva dolgoznak a munkások az oladi Batthyány-templomnál. Átépítik a fa párkányzatot.

A Batthyány-templomot éppen húsz éve, 2002 szeptemberében szentelték fel. Hiánypótló beruházás volt, hiszen az egyre gyarapodó lakótelep kinőtte a kis falusi templomot. Két évtized alatt azonban az időjárás kikezdte az épület fa elemeit.

Gaál Sándor - plébános
"Több esetben hiányoznak is a lécek, annyira elkorhadtak, hogy maguktól lepotyogtak. 15 milliós kormánytámogatást nyertünk el, hogy ezt a problémát megoldjuk."

Háromévente UV-szűrős festékkel kenték át a felületet, de ez sem segített sokat, ráadásul körülményes volt a munka, hiszen tíz méteres magasságban kellett dolgozni. A karbantartás költségeit a hívek adományaiból és a kivitelező cég jótékonyságának köszönhetően sikerült fedezni. Most a fa elemeket lemezzel burkolják le, ami tartós és esztétikus megoldás.

Borsföldi Bence - építésvezető
"A látszó fa burkolati elemek elfedésre kerülnek. Amik elkorhadtak, azokat cseréljük, így karbantartásmentes lesz az épület, nem kell ezt már felületkezelni, hosszú távon biztosítva van."

Hende Csaba a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 1998-ban az Orbán-kormány több mint 160 millió forintot biztosított az oladi lakótelep új templomának építésére, ami a ciklus legnagyobb egyházi beruházása volt az országban.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Ha építünk valamit, annak a karbantartásáról is illik gondoskodni. Nagyon örülök, hogy az őseim lakóhelyén, Oladban ez a gyönyörű templom és közösségi tér ilyen ragyogó minőségben megújul."

Gaál Sándor plébános úgy fogalmazott, az épület nem csak a templomba járók örömét szolgálja, de települési érték is, amelynek óvása, építése közös feladatunk. A templom és a közösségi ház hitéleti, kulturális és közösségi programoknak is helyet ad. A párkányzat felújítását a tervek szerint május végére fejezik be - ha az időjárás kedvezően alakul, akár előbb is végeznek.