Hírek

Megkezdődtek a tavaszi érettségik, idén a főbb tantárgyakból csak írásbeli vizsgákat szerveznek

2021. május 03., 13:51

Ma magyar nyelvből és irodalomból országszerte 73 ezer végzős adott számot tudásáról közép és emelt szinten, a szombathelyi Tankerületi Központ három középiskolájában - a Nagy Lajosban, a Kanizsaiban és a művészetiben - 323 diák vizsgázott szigorú járványügyi szabályok betartása mellett.

 

Megkezdődtek a tavaszi érettségik, idén a főbb tantárgyakból csak írásbeli vizsgákat szerveznek

Mindent bele!, Egy kalappal!, Sok szerencsét! - kedves, színes feliratok a járdán és plakátok a bejáratnál. A tavaly végzett bolyaisok biztatták így idén érettségiző társaikat. Három végzős osztályban 104-en írták meg ma a magyar feladatsort. A vizsga 9 órakor kezdődött. Ahogy tavaly, úgy idén is a járvány miatt szigorú szabályokat kellett betartani.

Papp Tibor - igazgató, ELTE Bolyai Általános Iskola és Gimnázium
"Maximum 10 diák lehet egy teremben, bejövetelkor lázat mérünk, használják a kézfertőtlenítőt, a tanárokon végig rajt kell legyen a maszk, a diákok az érettségi alatt levehetik, de a folyosón nekik is használniuk kell."

A diákok november 10. óta digitális rendben tanultak, ami nem hasonlítható össze a jelenléti oktatás hatékonyságával, de a többség úgy érzi, sikerült felkészülnie az érettségire.

Gyurkó Flavia
"Szerintem teljes mértékben sikerült felkészülnöm, a tanár is nagyon sokat segített. Remélem, a legjobbat ki tudom hozni magamból."

Németh László
"Alapvetően bizakodó vagyok, szerintem sokban nem befolyásolja az online oktatás, reméljük, hogy minden jól fog sikerülni."

Bódi Csenge
"Izgulok, úgy érzem, talán kicsit megszánnak minket, és kicsit könnyebb feladatsort kapunk, de készültünk, reméljük a legjobbakat."

Szerencsehozó kabalák, üdítő és csokoládé az asztalokon. A Bolyaiban hárman írtak emelt, 101-en középszintű magyar érettségit.

"Az íróeszköz fekete és kék színű lehet, szigorúan golyóstoll."

A 11 elemből álló szövegértési feladatsort 90 perc alatt kellett megoldani, az 1848/49-es szabadságharc szónokairól, Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló cikket kaptak a diákok. A vizsga második részében esszét írtak, 150 perc állt rendelkezésükre. A magyar érettségin összesen 100 pontot lehet elérni.

Színes lufik lengedeznek a szélben. Kampány indult a közösségi oldalakon: ablakba, kapuba kihelyezett lufikkal lehet kifejezni az együttérzést az érettségizőkkel, akiknek felkészülését megnehezítette az online oktatás. Szombathelyen is több háznál látni ezt a gesztust. Kedden matematikából, szerdán történelemből adnak számot tudásukról az érettségizők.