Hírek

Megnyitásának 50.évfordulóját ünnepelte a Smidt Múzeum október 1-jén

2021. október 04., 19:48

A jubileumi rendezvényen kerekasztal beszélgetéssel emlékeztek Smidt Lajos fél évszádos gyűjteményének történeti vonatkozásaira, és másnap családi nap várta az érdeklődőket.

 

Megnyitásának 50.évfordulóját ünnepelte a Smidt Múzeum október 1-jén

Friedrich Hermann Capriccojával indították a Művészeti Szakgimnázium diákjai a jubileumi rendezvényt, mely a Smidt múzeum megnyitásának 50.évfordulóját ünnepelte. A több, mint 50.000 db-ot számláló magángyűjtemény létrejöttének történetéről,  az országban és a nemzetközi palettán  elfoglalt helyéről szólt a kétnapos rendezvény.

Csapláros Andrea igazgató, Savaria MHV Múzeum
,,50 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit a Smidt múzeum , ugyanabban az épületben, ahol korábban gimnázium volt , és a város egyik legrégebbi középülete. Ami nagyon fontos ebben az gyűjteményben , hogy 1968-ban Smidt Lajjos odaadta a városnak , a megyének ezt a gyűjteményt és ebben a gyűjteményben az összevásárolt , és össze ajándékba kapott és gyűjtött darabjai voltak…”

A jubileumi születésnapon részt vett Horváth Soma alpolgármester, jelen volt Smidt Lajos egykori segédorvos kollégája, Széll Kálmán professzor. Az Emberi Erőforrások Minisztériumából Kassai Hajnal főosztályvezető köszöntötte az ünneplőket és méltatta a múzeumot.

Kassai Hajnal, főosztályvezető EMMI Múzeumi Főosztály
,,Nagyon, nagyon pazar ez itt Szombathelyen amit most az igazgatóasszonyék, illetve illetve tulajdonképpen amit a polgármester úr is képvisel azzal, hogy a Smidt múzeumnak az új szárnyát megújították , több lépcsőben felújították , részben az Emberi Erőforrások Minisztériumának benne van a keze ebben a dologban és én ennek nagyon örülök, illetve nagyon büszke vagyok rá , hogy magunk is tudtuk támogatni ezt a projektet….”

Smidt Lajos lánya, Smidt Erzsébet és unokája Keppel Csilla is jelen voltak. Smidt Erzsébet még ma is emlékszik a múzeum 50 évvel ezelőtti első nyitási napjára.

Smidt Erzsébet - történész
Csodálatos, csodálatos ünnepsége volt , az életének a csúcspontja, mondja úgy , mert a gyűjtő szenvedély az kicsi korban indul el, pont 110 évvel ezelőtt, hát ez olyan gyönyörű dolog 110 évvel ezelőtt. És ezt ezt a szenvedélyt, már hogy ezt, nem is, ez őbenne lobbant fel és nagyanyám eleinte nem értette az apró dolgait, hogy szaladt az úttesten és összeszedett ilyen régi gyufás skatulyákat és ilyen apró dolgokat, és hát onnan indult ez a szenvedély.

A megnyitót kerekasztal beszélgetés zárta. Másnap a múzeum egész napos családi nappal , tárlatvezetéssel, workshopokkal és előadásokkal várta az ünneplőket.