Hírek

Megsínylette az elmúlt hónapok aszályos időjárását a szálastakarmány is

2012. július 05., 17:37

Nem sikerült elegendő mennyiségű termést learatni például lucernából, de a pótlásként adható szalmából is kevesebb van. A gazdák helyzetét nehezíti, hogy megjelentek a külföldi vevők is. Így várhatóan emelkedik majd a szálastakarmány ára.

Megsínylette az elmúlt hónapok aszályos időjárását a szálastakarmány is

Árnyékot keresnek délidőben a szarvasmarhák ebben a jáki gazdaságban. Már befejezték a legelést. Nem sok mindent tudnak lerágni, mert a szárazság miatt több helyen még a fű sem nő. De kevés idén lucerna is. Az első aratásból, amely általában az éves hozam 60%-át adja, sok helyen a várt termés felét-harmadát tudták csak betakarítani a gazdák. Mivel a gabona sem tudott megfelelően fejlődni, rövidebb a száruk, így szalmából sincs elég. Mindennek oka a csapadékhiány: sem télen, sem tavasszal nem volt elegendő eső.

Rácz Károly, gazdálkodó
Az állattenyésztésben lehet pótolni bizonyos takarmányokkal. Ha nem ilyen száraz idő lenne, hanem sok csapadék hullana, akkor bőséges silókukoricával lehetne pótolni az állatok takarmányigényét az állatoknak.

További gondot okoz, hogy külföldről, például Ausztriából is jelentkeztek felvásárlók, így magasak az árak. Most 10-15%-kal drágábban lehet hozzájutni a szálastakarmányhoz mint korábban.

Varsányi László, igazgatóhelyettes - VMKH Földművelésügyi Igzagtósága
Szabadpiac van, a kereslet-kínálat határozza meg: ha a külföldi többet ad érte, akkor neki fogják eladni. De a magyar termelők, mivel ismerik egymást, egymásnak igyekeznek átadni a szalmát. Sőt, van, hogy a kombájn learatja a szalmát és már maga az állattartó bálázza be és viszi el. Ilyen szerződéseket kötnek.

Az állattartóknál jelentkező plusz költségek, - elsősorban a takarmányárak emelkedése - miatt arra lehet számítani, hogy emelkedni fognak a húsárak.