Hírek

Megtörtént címmel kiállítás nyílt a deportálások 80. évfordulóján az Irokéz Galériában

2024. július 09., 15:23

 

Megtörtént címmel kiállítás nyílt a deportálások 80. évfordulóján csütörtökön az Irokéz Galériában. Most először látható Szombathelyen Szász Endre megrendítő hatású Auschwitz-sorozata, emellett öt zsidó és nem zsidó festő holokauszt témájú művei alkotják a tárlat anyagát.

Megtörtént címmel kiállítás nyílt a deportálások 80. évfordulóján az Irokéz Galériában

Fekete-fehér háttérből előtűnő kísértetszerű arcok - a holokauszt borzalmait ábrázolja Szász Endre Panno című sorozata. Az alkotó egy meghívásos pályázatra készítette az olajfestményeket, személyes indíttatásból: zsidó származású gyerekkori szerelmét, Berger Katit elhurcolták és családosul megölték a nácik. A megrendítő erejű művek Szász Endre alkotói pályájának csúcsát jelentik.

Tóth Csaba - kurátor, Munkácsy-díjas festőművész
"Mindenki hordoz magában fényképeket Auchwitzról, az ottani szörnyűségekről. De amíg egy fénykép a racionalitásnak szól, és informatív módon közelít, addig a műalkotás mindig az irracionális ént igényli, és megindító, drámaian megindító az itt látható kollekció a közönség számára."

Szász Endre mellett Kondor Béla, Deim Pál, Dési Huber István, Krón Jenő és Ország Lili holokauszt témájú műveiből válogatott a kurátor. A most látható 14 alkotás közül nyolcat 1965-től 14 esztendőn át az Auschwitz-i láger magyar barakkjában mutattak be. Amikor a kiállítás 1979-ben bezárt, még nem létezett a Képtár, de Gonda György közbenjárására az anyag mégis Szombathelyre került. A Szász-festmények a raktárban rejtőztek, amikor a 80-as évek elején Tóth Csaba felfedezte őket. Tavaly a Centrál Galéria kölcsönzött belőlük, és most először Szombathelyen is megtekinthetőek.

"Ezek a képek döbbenetesek."

A megnyitón Frölich Róbert országos főrabbi arról beszélt, hogy mindenki számára más-más üzenetet hordoznak ezek a képek, amelyek majdnem mindent elmondanak a holokausztról.

Frölich Róbert - országos főrabbi
"Ebben rejlik a művészet nagyszerűsége: időtlen, százmillió nyelven beszél, és az a nyelv mindig az adott ember saját nyelve."

Tóth Csaba részleteket olvasott fel Kondor Béla naplójából, és elmondta: az alkotó nem élte át a holokausztot, azt mégis drámai erővel jeleníti meg. Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke felidézte, hogy egy évvel ezelőtt ugyancsak az Irokéz Galéria adott helyet az Izrael állam megalakulásának 75. évfordulójára rendezett tárlatnak, köszönetet mondott minden közreműködőnek, aki segítette a mostani kiállítás létrejöttét.

A kiállítás kísérőrendezvényeként bemutatták Kardos Tamás fotóművész Auschwitzban készített fényképeit a Batthyány téren. 1944. július 4-én kezdődött a szombathelyi zsidóság deportálása, 3115 embert hurcoltak el. Horváth Dániel Dudu hegedűjátéka kíséretében hangfelvételről szólt a névsor, miközben mécsest gyújtottak az emlékezők. A Megtörtént című tárlatot július 14-ig hétfő kivételével mindennap 14-18 óráig lehet megnézni az Irokéz Galériában. Kardos Tamás fénykép-tablóit pedig a vasárnap 11 órakor kezdődő holokauszt-megemlékezésen ismét felállítják a téren.