MNB
MNB - 2

Hírek

Megújul Bük belvárosa

2011. november 24., 23:30

A település több mint 330 millió forintos támogatást nyert el a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program „Városközpontok funkcióbővítő megújítása” című pályázatán. A városrehabilitációs programnak köszönhetően új gazdasági, közösségi és szociális funkciókkal bővül a település.

Megújul Bük belvárosa

A városnak az eddigi három helyett a beruházás elkészültével egy valódi központja lesz. A mintegy félmilliárdos projekt ma ünnepélyesen is elkezdődött.

Így néz ki most a büki városháza, és ilyen lesz a városrehabilitációs beruházás végén. Az önkormányzat épületének bővítése és megújítása is része a programnak. A fejlesztés során elkészül az Eötvös park komplett rekonstrukciója, térburkolattal, szökőkúttal. Létrejön egy tematikus gyalogos zóna a Széchenyi utcában, és kialakítanak egy időszaki piacteret is. A Művelődési Házat akadálymentesítik, az udvarán pedig egy szabadtéri színpad fogadására is alkalmas rendezvénytér épül.

Majthényi László alelnök, Vas Megyei Önkormányzat
Vas megye legnépszerűbb fürdőhelyének a központja fog megújulni, illetve kialakul egy igazi városközpont. Ha megnézzük a mostani programozási ciklust, mi minden történt Vas megyében, akkor egy kivételével az összes városban fejlesztések voltak, vannak, lesznek.

"Bük város esetében a turizmus nagyon fontos prioritás. Fontos, hogy az itt élők életminősége javuljon ezáltal."

Uniós támogatással újul meg a szombathelyiek által is kedvelt Bük belvárosa. Az ünnepélyes projektnyitó rendezvényen a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, a városhálózatok fejlesztése 2007-ben indult. A mostani ütemben a régió 5 városa 2,5 milliárd forintos támogatást kap.

Breznovits István ügyvezető igazgató, NYDRFÜ
Jól érzékelhető, hogy a régióban ezek a városok fontos szerepet töltenek be. Ehhez csatlakozott Bük hasonló nagyságrendben, mint ezek a városok.

"Bük esetében mindig nagy probléma volt a településközpontjának a kijelölése."

Ez a régi probléma oldódik most meg a beruházásnak köszönhetően.

Németh Sándor polgármester, Bük
Az Eötvös és Széchenyi utcákról beszélünk, mely L-alakban az intézményi központot és a körforgalomtól kezdődő szolgáltatási központot köti össze. Ez több projektelem mentén, mintegy 584 millió forint összértékű pályázat keretében megvalósul.

A városrehabilitációs fejlesztést a pályázati támogatáson kívül a város önerőből és a magántőke bevonásával finanszírozza. A büki belváros megújításával egy közigazgatási, közszolgáltatási kereskedelmi és kulturális centrum alakul ki. A beruházás vállalt határideje 2013. január 30.