Hírek

Megújult a megyeszékhely vásárcsarnoka

2021. szeptember 09., 19:23

Az állam 1,6 milliárd forinttal támogatta a projektet, de annak elhúzódása és az építkezés közben felmerülő problémák miatt a város ehhez még több mint félmilliárd forintot tett hozzá. A vásárlók előtt rövidesen megnyitják a területet.

 

Megújult a megyeszékhely vásárcsarnoka

Elkészült a piac. A Szombathelyi vásárcsarnok felújítását egymilliárd hatszáz egy millió forinttal támogatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. A folyamatot még 2016-ban indították el, a rekonstrukció ideje alatt az árusok és a vásárlók másfél évnyi türelmére volt szükség.

Nagy Imre Győző - projektvezető - Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft.
“A kivitelezés 2020  áprilisában kezdődött, és összességében 14 hónapot vett igénybe, két ütemben zajlott a kivitelezés, első üteme 2020 november elejével záródott, így a hátsó, azaz kettes számú csarnok akkor üzembe helyezésre került, az egyes csarnok és a fejépület került átadásra.”

Távlati cél a vásárlók egészség- és környezettudatos szemléletének erősítése - ezt a piac igazgatója mondta el a projektzáró beszámolón. Polákovics Marietta megmutatta az árusok, üzletek helyét is.

“És végre lesz lángosos!”

Valamint egyebek között hurka- és kolbászsütő, húsbolt, ezek mellett a gombavizsgáló az első részben kap majd helyet. Fedett résszel kötötték össze a két csarnokot - itt egy üzlethelyiséget, raktárat, hulladékkezelőt, dokkolót is kialakítottak.

Horváth Attila - alpolgármester
“Szombathely városának 355 millió forinttal kellett kiegészíteni azt az állami támogatást, amit a felújításra kaptunk. Ezt követően már a felújítás során derült ki, amikor már megbontották az épületet, akkor derültek ki újabb munkálatok, újabb munkálatok szükségessége, és emiatt további 173 millió forintot kellett biztosítanunk a felújítás elvégzéséhez.”

A jövőben mintegy nyolcezer négyzetméteren történik az árusítás a piacon. Folyamatban van az asztalbérleti szerződések megkötése, és bár előnyt élveznek a régi partnerek, szép számú az új ügyfelek érdeklődése is - mondta el az igazgató.

Polákovics Marietta - igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“A vásárcsarnok fej épületében, amely hosszanti nyitva tartást biztosít, reggel öttől délután hatig leszünk nyitva, az első csarnok, és a második reggel öttől 13 óráig tart nyitva, és a két csarnok közötti átjáró, ahol helyi termékek értékesítésére, helyi termelők árusítanak, ők is egész napos nyitva tartást biztosítanak, tehát öttől hat óráig.”

Most még a hatósági engedélyeztetési eljárások zajlanak, ez a folyamat néhány hétig tart.