Hírek

Megújult kincseink - kiállítás az egyházmegyei könyvtárban

2019. november 21., 14:30

Az egyházmegyei könyvtár újonnan restaurált dokumentumaiból nyílt kiállítás az intézmény teremkönyvtárában. A “Megújult kincseink” című tárlaton több száz éves ritkaságokat: köteteket és dokumentumokat csodálhatnak meg a látogatók - eredeti szépségükben helyreállítva.

Megújult kincseink - kiállítás az egyházmegyei könyvtárban

130 éve nyílt meg az egyházmegye könyvtára a város első nyilvános bibliotékájaként. Az akkor 3 ezer kötetes állomány mára 75 ezerre bővült. Legértékesebb részét a Szily és Herzan püspökök gyűjteményében fennmaradt, 1800 előtti muzeális könyvek alkotják - hívta fel a figyelmet a kutatók számára valóságos kincsestárat jelentő értékekre Perger Gyula gyűjteményi igazgató. A több száz éves dokumentumok egy része restaurálásra szorul, hiszen a tárolás körülményei sokáig nem voltak ideálisak.

Rónainé Magyar Krisztina gyűjteményvezető
Hosszú időn keresztül a fűtés hiánya okozta talán a legnagyobb problémát és a nagy hőingadozás, ami megmutatkozott a könyvek kötésein, a töredezés, a repedések, a penész, esetleg egyéb károsodások, rovarok okozta károsodások.

Ez a csaknem 500 éves Biblia például, amelyet tavaly laponként kellett restaurálni, a száraz tisztítás után egyenként kimosni, ma is őrzi egy korábbi helyreállítás nyomait.

Gy. Molnár Kerstin könyv- és papírrestaurátor
Az eredeti bőrborítót használták fel, csak jobban behajtották, és lehet látni, hogy az eredeti kapcsokból 2 volt, most már csak egyet tettek rá, és az eredeti kötésnek valamilyen emlékét vissza lehet ebből idézni.

A könyvtár pályázati források segítségével igyekszik megmenteni legértékesebb darabjait: a közelmúltban egyebek mellett restauráltak 18. századi latin-német lexikont, prédikációs kötetet, régi teológiai tárgyú kéziratokat és grafikákat. A tárlókban fényképeken mutatják be, milyen állapotban voltak a dokumentumok, és a látogató a restaurálás folyamatát is megismerheti. Az eredeti szépségükben helyreállított ritkaságokat a csütörtöki és pénteki tárlatvezetéseken tekinthetik meg az érdeklődők.