MNB
MNB - 2

Hírek

Megy a gőzös - felújítják az egykori MÁV Diákotthon udvarán állt gőzmozdonyt és utaskocsit

2022. július 01., 18:44

Szombathelyre került a kőszegi volt MÁV Diákotthon emblematikus gőzöse a hozzá kapcsolt vasúti kocsi is. Tavaly májusban született kormányhatározat a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkájának támogatásáról. Ennek keretében újíthatják fel ezt a szerelvényt is. A rekonstrukció után a gőzmozdony visszakerül Kőszegre, az intermodális csomóponttá vált vasútállomás előtt kialakítandó új parkba.

 

Megy a gőzös - felújítják az egykori MÁV Diákotthon udvarán állt gőzmozdonyt és utaskocsit

Hatalmas daruk és szállítójárművek érkeztek az egykori MÁV Diákotthon sportpályájára, hogy közúton vigyék legújabb kori útjára a gőzmozdonyt és az utaskocsit. A vasutasgyermekeket nevelő intézmény udvarát ezek a 80-as évektől díszítették.

Kiss János – egykori igazgató, MÁV Diákotthon
„83-tól 2022-ig volt itt ez a szerelvény, amikor én igazgató lettem, 1991-ben, nagyon szépen berendeztük egy ilyen foglalkoztató, szabadidő eltöltésre alkalmas helyiséget csináltunk a kocsiból. A gyerekek nagyon élvezték, állandóan a tetején lógtak.”

Az iskola 2005-ben megszűnt, a vasúti szerelvény állapota erősen leromlott. A Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési és restaurálási programjának köszönhetően a gőzmozdony és a kocsi is megújul. A gőzös pedig visszakerül a városba.

Márkus Imre – műszaki szakértő, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
„A mozdony azért fontos, hogy Kőszegre visszakerüljön. Amikor a kőszegi vasútvonal megépült, akkor ilyen mozdonyok közlekedtek, ilyen gőzmozdonyok. A gőzmozdonyok időszaka, mikor lejárt, jöttek a motorkocsik, a BC motorkocsik mögött ilyen BCX mellékkocsik voltak, amikben az utasok utaztak. Fapadosnak mondanám, ezek közlekedtek itt.”

A 41 tonnás gőzmozdony, valamint a 17 tonnás utaskocsi elszállítását komoly előkészítés előzte meg. Vendégvágányt építettek ki az épülettől a sportpályáig, ahol a trélerekre átemelés nem veszélyezteti például a környező fákat. A gőzös és a kocsi a szombathelyi MÁV Járműjavítóba kerül.

Varga Miklós – műszaki és kereskedelmi vezető, MÁV Vasjármű-, Járműjavító és Gyártó Kft.
„Egyelőre úgy néz ki, hogy tárolásra kerülnek hozzánk a járművek. Mi tároljuk a múzeumnak a közbeszerzési eljárás lefolytatásáig, és a közbeszerzésen nyertes cég, ha mi leszünk, akkor mi fogjuk restaurálni a járműveket, ha nem, akkor továbbviszi a múzeum. De azért igyekszünk mi, megvan a szakember gárdánk rá.”

A rekonstrukció után a város intermodális közlekedési csomópontja elé tervezett új parkot díszíti majd az emblematikus jármű.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
„Úgy néz ki, hogy talán nem csak a mozdonyt sikerül majd elhelyezni a város bejáratához. Ne felejtsük el, hogy Nyugat-Dunántúlnak az első szárnyvonala létesült Szombathely és Kőszeg között. hanem van kilátásunk arra, hogy egy vontatott kocsi is felújítás után Kőszegre kerüljön.”

Az 1883. augusztus 1-jén megnyitott vasútvonal 140. évfordulójára már valószínűleg „hazakerül” a restaurált gőzös.