Hírek

Minden évben több kutya szökik el otthonról, mert pánikba esik a durrogtatástól

2024. január 05., 17:58

Idén is sok helyen színesítette tűzijáték a szilveszteri mulatságot. A látványos pirotechnikai eszközök az embereket szórakoztatják, az állatokban azonban félelmet keltenek. Minden évben több kutya szökik el otthonról, mert pánikba esik a durrogtatástól. A vasi állatvédők a legtöbb elkóborolt ebet sikeresen visszajuttatták a gazdikhoz, ebben segítségükre volt a közösségi média.

Minden évben több kutya szökik el otthonról, mert pánikba esik a durrogtatástól

Ez a kutya szilveszterkor került az Állatvédők Vasi Egyesületének menhelyére. Ugyan megtalálták a gazdáját, de ő lemondott róla, ezért új családot keresnek neki. Az idei szilveszter viszonylag nyugodtan telt, de így is voltak olyan állatok, akik félelmükben elszöktek otthonról. Idén körülbelül 50 elveszett kutyáról értesültek az állatvédők, a közösségi média nagy segítséget jelentett az elkóborolt ebek hazajuttatásában.

Vértesi Andrea - elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete

“Hatalmas segítség volt, az emberek az elmúlt évek során megtanulták, hogy a facebook milyen nagy segítség tud lenni. Mindenki azonnal föltette az elveszett kutyáját, mindenki azonnal föltette a talált kutyát, illetve a valahol látottakat, és emiatt nagyon könnyű volt szervezni, mindenkinek tudtuk mutatni, hogy esetleg az elveszett kutyáját hol látták, vagy ki találta meg, és nagyon gyorsan hazajuttattuk a kutyusokat. Munka volt vele bőven, de pozitívan végződött a szilveszter, én azt hiszem.”

A Fekete István Állatvédő Egyesület újszerű megoldást talált a menhelyen élő állatok számára. Bosco például egy családnál szilveszterezett, akik aztán örökbe is fogadták őt. Jövő héten költözik.

Csollányné Horváth Krisztina - elnök, Fekete István Állatvédő Egyesület

“A tavalyi jó tapasztalatokból okulva idén is meghirdettük azt, hogy aki szilveszterkor otthon van és biztonságos környezetben tudna vigyázni egy kutyusra, így a menhelyi kutyákat el lehetett hazavinni szilveszter éjszakára, így elsejére-másodikára és ott vigyáztak rájuk, így akik nagyon rettegnek, nagyon félnek, azoknak a kutyáknak a nagy része, tehát körülbelül nyolc vagy tíz kutyusunk az kint szilveszterezett ilyen ideiglenes befogadóknál. A maradék kutyánk pedig, akik nagyon-nagyon rettegtek, azok átköltöztek a cicaházba önkénteseinkkel és ott voltak biztonságban egész éjjel, sőt hajnalig, itt aludtak velük a lányok.”

Akinek elszökött a házi kedvence, és még nem került elő, vagy megriadt kóbor kutyát lát, keresse a helyi állatvédő szervezeteket.