Hírek

Minőségi kalászosok

2016. június 17., 11:12

A tavalyi szárazsághoz képest idén a sok csapadék elősegítette a kalászos gabonafélék fejlődését. Az agráriumban idén inkább a gombafertőzésekre és egyéb betegségekre kell felkészülniük a gazdáknak.

Minőségi kalászosok


A mai modern agrotechnológiában nagyon fontos szempont, hogy a gazdák milyen gabonafajtákat választanak. Az eddigi években a legfontosabb a szárazságtűrő képesség volt. Marlovics Norbert Szombathely környéki földjein egyebek mellett búzát is termeszt.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági vállalkozó
"Az április 20-a után megjött esők, amelyre lehet mondani, hogy kisebb nagyobb intervallumban még most is tartanak ezek nem fogják ezt a szempontot előtérbe hozni, inkább az lesz a jellemző, inkább a gomba és betegségellenálló képesség lesz a fókuszban."

Az agrárvállalatok  folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb minőségű fajtákat tudják biztosítani a gazdáknak.

Bene Zoltán - cégvezető, Karintia Kft.
"Azok a fajták, amiket a Karintia Kft. forgalmaz nagyon jó betegségellenálló képességgel rendelkeznek. Ez mindenki számára fontos kell, hogy legyen, hiszen az ebből készült liszt, és majd az ebből készült kenyér mindenki számára fontos, hogy a lehető legalacsonyabb toxintartalommal rendelkezzen. Tehát fontos, hogy ami az asztalra kerül, az egészséges is legyen, amellett, hogy finom."

A tavalyi évvel ellentétben a kalászos fejlődését elősegítette az április-májusi csapadék, jelenleg az ad okot az aggodalomra a gazdáknak, hogy a sok eső következtében az őszi búza mellett előbújtak a talaj mélyebb rétegeiben lévő más termények, mely plusz feladatot okoz a mezőgazdaságban dolgozóknak.