Hírek

Mozgalmasan telnek a tél utolsó hetei a parkfenntartó munkatársai számára

2024. február 07., 20:18

Fametszés, lombhúzás, évelő ágyások és cserjések tisztítása - mozgalmasan telnek a tél utolsó hetei a parkfenntartó munkatársai számára. A város legkülönbözőbb pontjain végzik az aktuális feladatokat, miközben a játszóterek, utcabútorok, padok karbantartása is folyamatos.

Mozgalmasan telnek a tél utolsó hetei a parkfenntartó munkatársai számára

A tél vége és a közelgő tavasz egyszerre 3-4 féle feladatot is ad a Szompark számára. Hagyományosan a január-február a fametszések szezonja, hét elején az Akacs Mihály és a Deák Ferenc utca gömbkoronájú fáit vágták vissza.

Metszési terv szerint haladnak, amelybe a veszélyes fákról szóló lakossági bejelentéseket is beemelték.

Izer Gábor - ügyvezető, Szompark

"Benn vannak olyan fametszések, amik rendszeresek, mi mértük föl, például a gömbkoronájú fákat 3-4 évente szoktuk metszeni az utcákban, vagy olyan fákat, amik vezetékbe érnek, vagy valamit zavarnak. Tavaly szeptemberben vártuk a lakossági észrevételeket, ezeket is felmértük, és amelyiket jogosnak, valóban problémásnak ítéltük meg, azokat megmetsszük."

Metszik a cserjéseket is: eltávolítják az útra, járdára, házfalra lógó, zavaró részeket, a fák körüli ültetvényekből pedig kiszedik a lehullott leveleket. A napokban ezt a munkát végezték többek között a Gyöngyösparti sétányon és a Fő téren is.

Évente kétszer gyűjtik a lehullott leveleket a városban, ősszel és kora tavasszal. Ez jelenti most a legnagyobb feladatot. Mivel enyhe volt a december, ezért a lomb egy része a fákon maradt, a leveleket csak a januári fagy csalogatta le az ágakról. A tölgyek, platánok is csak januárban váltak kopasszá. A Váci rendelő környékén géppel és kézi erővel is dolgoztak a Szompark munkatársai.

Izer Gábor - ügyvezető, Szompark

"Januárban még akadályozta ezt a munkát, hogy előtte decemberben nagy esők voltak, átáztatta a lombot, januárban meg fagy volt, és a földre fagyott lombot nem nagyon tudtuk összehúzni, így most kezdődhetett el a tavasz előtti lombhúzás. Most van az az időszak, amikor tényleg precízen össze tudjuk takarítani, de mivel a város területe nem kicsi, ezért ez egy jó darabig el fog tartani, 1-1,5 hónapig biztos."

Tavaly több egynyári ágyást szárazságtűrő évelőre cseréltek a körforgalmakban, járdaszigeteken. Ezeket ősszel nem bántották, mert a lehullott száraz levelek védték meg a növényeket a fagytól. Mivel már nem várható igazán hideg idő, ezeket is most metszik, takarítják. Az árvácskával beültetett területeket ugyancsak megtisztítják, és majd a virágzás után, májusban cserélik, frissítik az ágyásokat. Közben az utcabútorok, padok, játszóterek karbantartása, fejlesztése is folyamatos: Oladon, a Kassák Lajos utcai játszótéren 33 m3 faaprítékot terítettek a játszó elemek alá ütéscsillapító réteg gyanánt, és új kerítés is épül, hogy biztonságosabb legyen a terület a kisgyerekek számára. A kerítéstartó-oszlopok helyét a napokban ásták ki.