Hírek

Munkacsoport alakult, amely elkészíti a város Önkéntes Stratégiáját

2021. október 13., 14:31

Az ehhez kapcsolódó kérdőív már elérhető az interneten. Fontos, hogy minél többen kitöltsék, hiszen az adatokat felhasználják a kilenc évre szóló, hosszú távú koncepcióhoz. Az a cél, hogy összefogják a önkénteseket fogadó szervezeteket, és egy jól működő rendszer jöjjön létre.

 

Munkacsoport alakult, amely elkészíti a város Önkéntes Stratégiáját

A tavalyi járványidőszakban 400 önkéntes segédkezett a piaci kiszállításban, a maszkosztásban, a postai ügyintézésben és a gyógyszerkiváltásban, de sétáltatták például a karanténban lévők kutyáit is. A szükség úgy hozta, hogy akkor hirtelen összeállt egy összetartó, aktív csapat, amiből a Covid után nagyjából 80-an maradtak meg. Az önkormányzat szeretné újra feléleszteni az akkori lelkesedést, és közös nevezőre hozná az önkénteseket fogadó szervezeteket egy hosszú távú stratégia mentén. A munkacsoport ma délelőtt ülésezett a Városházán.

Németh Ákos - munkacsoport-vezető
"Nagyon sok pozitív tapasztalatot gyűjtöttünk be, azt gondoljuk, be kellene csatornázni ezeket az energiákat. Célunk egy stabil alapokon nyugvó, jól működő önkormányzati önkéntes rendszer felállítása, ennek érdekében a szeptemberi közgyűlés elfogadta a javaslatot, hogy álljon fel egy munkacsoport, ami a stratégiát fogja meghatározni, ez egy hosszabb távú cél, és ha minden jól megy, még az idei évben, az Önkéntesség Magyarországi Évében ezt a stratégiát el is tudjuk fogadni, és ez alapján el tud indulni az operatív munka."

Az első lépéseknél tartanak most. Az információgyűjtésben nagy szerepe van az önkormányzat honlapján megtalálható kérdőívnek, amit minél többen kellene, hogy kitöltsenek. A kérdések a válaszadók önkéntességhez való viszonyára, hajlandóságára vonatkoznak. A kérdéssoron pár perc alatt végig lehet érni, és a válaszok nagy segítséget jelentenek a stratégia kidolgozói számára. A hosszú távú koncepció mentén minden évben cselekvési tervet dolgoznak ki arról, mely területeken van szükség önkéntes munkára.