Hírek

Munkaerőt toboroznak Ausztriába

2010. október 06., 08:40
300 fővel csökkent a munkanélküliek száma egy hónap alatt a megyei statisztika szerint. Ez az adat év végére az ausztriai síszezon idénymunkái miatt még kedvezőbb is lehet. Kedden tartottak a Munkaügyi Központban toborzót. Németül beszélő szakácsot, felszolgálót és szobaasszonyt közvetít a központ a tiroli síparadicsomok szállodáiba.
Munkaerőt toboroznak Ausztriába

"Decemberben kell kiköltözni, ők állják a szállást, húsvétkor vége van a szerződésnek, májusban itthon vagyok." - Szilvia Pécsről érkezett, már túl van a német nyelvű elbeszélgetésen, szerinte jól sikerült. Még nem döntött arról, hogy szobaasszonyként vagy felszolgálóként vállalna-e munkát Tirolban.

Márkus Szilvia
"Megkérdezték, dolgoztam-e külföldön. Személyes adatokat kérdeztek, hogy hol szeretnék dolgozni."

Több mint 170-en jelentkeztek Szombathelyen a tiroli síszezon álláshelyeire. Ágota német fordító és tanár, ám a meghirdetett álláshelyekre nincs képesítése.

Boa Ágota
"Zalából jöttem, Letenyéről, ott nincs álláslehetőség, úgysem, mint tanár, úgyhogy kipróbálom magam a nyelvtudásomat hasznosítva."

A jelentkezőkkel németül társalogtak az osztrák és a magyar regionális munkaügyi központ munkatársai. Mindegyikükről öt szempont szerint alkottak véleményt. Ez volt az első rosta.

Murai Adrienn EURESS tanácsadó, regionális munkaügyi kp.
"Az ausztriai kollégák a munkaügyi hivataltól magukkal viszik az értékelőlapot és hozzájuk jelentik be a szállodák az igényeket, álláslehetőségeket."

"Pontosan a szálloda vezetése hívja telefonon, novemberben keresik majd német nyelven, ha most megfelelt."

A külföldi idénymunkát legtöbben a magasabb bér miatt keresik, akiknek bevált, azok vissza is térnek Tirolba.

Lepenye Tamás felszolgáló
"Mindig felléphetsz a ranglétrán és 3,4,5-ször annyit tudsz keresni kint."

A legfrissebb megyei munkaügyi statisztika kedvezően alakul, ami azt mutatja, hogy a pályakezdők is lassan elhelyezkedtek valamilyen munkahelyen szeptemberre. Jelenleg 10.102 az álláskereső a megyében, ez azt jelenti, hogy az egy hónapi adatokhoz képest 300-an elhelyezkedtek. Az idénymunkákkal az év végére még csökkenhet ez a szám is.