Hírek

Munkaügyi helyzet

2021. január 22., 18:37

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Szombathelyen decemberben 1663 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez a munkaképes korúak 3,26 %-a. A pandémia jelentősen átalakította a munkaerőpiacot. Az első és második hullámnak a turizmus-vendéglátás volt az egyik legnagyobb vesztese, sokan váltak álláskeresővé ebből a szektorból.

 

Munkaügyi helyzet

Biztonsági őr, szerződéses és tartalékos katona, ápoló, betegszállító, gumiszerelő vagy operátor. A legkülönfélébb területekre keresnek a vasi cégek munkavállalókat a Vas Megyei Kormányhivatal honlapján. Itt 74 munkakört tettek közzé. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Szombathelyen 1663 nyilvántartott álláskeresők száma, egy éve 350-nel voltak kevesebben. A koronavírus-járvány miatti korlátozások a vendéglátóegységeket is nehéz helyzet elé állították. A talpon maradás érdekében sokan csökkentették a létszámot. Ebben a belvárosi tésztabárban két alkalmazottal és alkalmi munkavállalókkal dolgoznak, most kizárólag elvitelre.

Marton Zsolt – tulajdonos, séf, Pasta Casa
„A munkaerőkínálati oldal elég nagy, elég sokan szeretnének dolgozni, de ez nem segít a jelenlegi helyzeten, mert tudjuk jól, hogy azok a dolgozók jelentkeznek most munkáért, akik az újraindítás után vissza szeretnének menni az állandó munkahelyre.”

Akár akik külföldről tértek haza, az ott megszűnt turizmus-vendéglátás állásukból, de a hazai turizmus-vendéglátás-szállodaipar megszűnt álláshelyekről is számos jelöltünk van. 5.30

Ezt a szombathelyi munkaerő-közvetítő irodát is sokan keresik fel a leginkább érintett szektorból, emellett azt is tapasztalták, hogy a pandémia idején a veszélyeztetett korosztályúakra, a nyugdíjasok foglalkoztatására megszűnt, az alacsonyabb végzettségűek iránt viszont nőtt a munkáltatók igénye. Az egyik számítógép-gyártással foglalkozó vállalkozás újabb műszakot indított a megrendeléseik növekedése miatt.

Nemes Orsolya Krisztina – irodavezető, Pannonwork
„Szektorfüggő, hogy hol volt nagyobb igény munkavállalóra és hol pedig csökkentek az igények. Például a diákmunkára határozottan megnőtt mondjuk a kereskedelemben, elsősorban az árufeltöltésben a pandémia első hullámában, amikor volt egyfajta felvásárlási láz. Míg sajnos a turizmusban gyakorlatilag nullára csökkent.”

Most egyfajta kivárás jellemzi a munkáltatókat – mondja az irodavezető. Ennek oka lehet, hogy a koronavírus elleni vakcinázás milyen eredményt hoz, másrészt még nem született meg a központi egyezség a minimálbér ez évi emelésével kapcsolatban.