Hírek

Műszaki vizsga roham

2022. június 30., 18:21

Véget ért a moratórium, amely szerint a veszélyhelyzetben, tehát 2020. március 11-től lejárt okmányok 2022. június 30-ig érvényesek. A személyi igazolványok, jogosítványok, vagy a forgalmi engedélyek meghosszabbításával emiatt nagyon sokan kivártak, aminek az lett az eredménye, hogy a határidő közeledtével jelentősen megnőtt a várólista. Van olyan műszaki vizsgabázis, ahol csak augusztus végére tudnak időpontot adni.

 

Műszaki vizsga roham

A károsanyag kibocsátását vizsgálják ennek a gépkocsinak az autóklub szombathelyi bázisán, ez is része a műszaki vizsgának. Itt a veszélyhelyzet idején is folyamatosan fogadták az autósokat, és rendszeresen figyelmeztették is a tulajdonosokat, hogy bár a jogszabály lehetőséget ad rá, nem érdemes élni a moratóriummal. 2020. március 11-én hirdették ki először a koronavírus-járvány miatt a különleges jogrendet, így előfordulhatnak olyan gépjárművek a közlekedésben, amelyeknek több mint két éve lejárt a forgalmi engedélye. Ez a tulajdonosoknak könnyebbséget, az utakon viszont fokozott balesetveszélyt is jelenthet.

Kiss Ambrus – régiós elnök, Magyar Autóklub
„Május elején közel 1 millió gépkocsi volt, amelynek nem volt érvényes műszaki vizsgája. Tehát a szokásos ciklikus időszakban a vizsgát nem teljesítették. Ezt az 1 milliót behozni 2 hónap alatt nem lehet, éppen ezért hosszú sorok alakultak ki a vizsgaállomásokon. Hadd mondjak néhány számot. Itt Szombathelyen májusban, amikor óriási munkát végeztek, 187 gépkocsit vizsgáztattak le.”

Februárban kihirdették, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbítja a járvány kezdete óta lejárt okmányok érvényességét. Az érintettek többsége az utolsó hetekre hagyta az ügyintézést, így hosszú várólisták alakultak ki. A kormányhivatalok meghosszabbított nyitva tartással próbálták kiszolgálni az ügyfeleket, és volt olyan műszaki vizsgabázis, amely szintén erre kért hatósági engedélyt. A gépjármű szakszerű átvizsgálásának időtartamát is jogszabály írja elő, az állomások nem végezhettek többet az adott munkaidőben.

"Időpont rajta van, nagyon szépen köszönöm."

Nagy Zoltán autójának a napokban járt le a forgalmija.

Nagy Zoltán
„Vizsgaidőpontot kértem, mert hallottam a több hónapos várakozási időről, de meglepetten tapasztaltam, hogy egy hónapon belül műszaki vizsgára fog kerülni az autó.”

A jogszabály szerint, aki június 30-ig bejelentkezett, de a torlódás miatt a határidőig nem tudta meghosszabbíttatni forgalmi engedélyét, az igazolást kapott a műszaki állomáson. Ezzel a vizsga időpontjáig érvényes marad az okmánya. Aki viszont csak ezután jelenti be autóját az átvizsgálásra, kizárólag annak időpontjára kaphat útvonalengedélyt.