Hírek

Nagykorú lett az iskolai horgászvetélkedő

2023. június 07., 20:49

Nagykorú lett az iskolai horgászvetélkedő. 18. alkalommal jöttek össze a diákcsapatok a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége felhívására. Elméleti tudásukat már bizonyították a levelező fordulókban, tegnap pedig a gyakorlatban, horgászversenyen mérkőztek meg Vaskeresztesen.

Nagykorú lett az iskolai horgászvetélkedő

Szombathelyi iskolák csapatai is indultak az idei horgászvetélkedőn. Hónapokig készültek rá.

Borsits Ágoston - tanuló, Gothard Jenő Általános Iskola 
“Engem érdekelnek a halak is, úgy havonta szoktam horgászni is nyár folyamán. - Kivel? - Az ismerőseimmel. - Közülük csapattárssal is? - Nem, velük nem szoktunk. - Hova szoktatok menni horgászni? - Általában a kőszegi csóakázótóra szoktunk menni. - Ott mit lehet fogni? - Ott lehet csukát, pontyot.”

Elméleti teszttel indult a keddi döntő, majd az Alpesi-tó partján a gyakorlatban is folytatódott.

Gerencsér Ákos - tanuló, Gothard Jenő Általános Iskola
“Öt halat fogtunk eddig, egy törpeharcsát, két keszeget, és egy pontyot. - Ez sok vagy kevés? - Hát szerintem soknak számít jelenleg most a versenyen, mert voltak, akik két-három alat fogtak, mi pedig ötöt. - Itt most a méret is számít? - Nem, csak a súlyra mérik a halakat.”

Ezek a vasi csapatok a levelező fordulóban már bizonyították elméleti tudásukat, a legjobbak horgászhattak most a tónál. Tíz csapatban mintegy 40 gyerek vesz részt a vízi vadászatban.
 A répcelakiak minden évben jól teljesítenek, a felkészülés hónapokig tart, harmincas létszámmal. Egyebek mellett halfelismerés és etetőanyag keverés is szerepel a gyakorlatok között. 

Kádi Attila - elnök, Répcelak Városi Bányász Horgász Egyesület
“Az iskolában nincsen víz, de azért nagyon sok mindent meg tudunk úgy oldani, hogy egy kis mini akvárium segítségével az úszósúlyozástól kezdődően, a csaliknak a működését, a lebegését, a pelleteket ott be tudjuk mutatni, hogy melyik az, amelyik oldódik, hogy oldódik, ezeket a gyerekek sokkal jobban tudják így érzékelni, mikor már láthatják is, mint amikor csak el van mondva.”

A répcelaki horgásztóhoz is kijártak pecázni, hogy sikerélmény érje a gyerekeket. Az sem számít, ha apró a hal. 

A verseny végét jelző dudaszó után mérlegelés következett.  A Gothárdosok több mint fél kilót szedtek össze, de azért volt itt nagyobb súly is.

“Ezerhéthúsz!”

A kisebb kárászok balin és ponty is horogra akadt. 

Polgárné Németh Judit - szervező - Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
“A horgászsportra neveljük az ifjúságot, hiszen a mai világban, maikor egyre több időt töltenek a képernyő előtt, nagyon, nagyon fontos a természetben és a jó levegőn is időt tölteni, és at apasztalat is azt mutatja, az egész vetélkedő adatait a helyszíni fordulónak a második, gyakorlati része a legnépszerűbb, és ezt várják legjobban a gyerekek is, a horgászatot.”

Sárvárról, Rábapatyról, Répcelakról is érkeztek csapatok. Az abszolút győztes idén a sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola Horg-Ászok nevű csapata lett.