Hírek

Nagyüzem van a pálinkafőzdékben

2013. október 02., 18:20

A legtöbb helyen már csak több hónapra előre tudnak időpontot adni. 3 éve lehet akár otthon is hivatalosan párlatot előállítani, a bérfőzdék forgalma mégsem csökkent. Sőt, idén még tovább nőtt, ugyanis több helyütt a megyében jég verte meg a termést, amely emiatt gyümölcsként nem értékesíthető, pálinkának viszont kiváló.

Nagyüzem van a pálinkafőzdékben

Éjjel-nappal dolgoznak ebben a szombathelyi szeszfőzdében. A szezon augusztusban kezdődött, azóta megállás nélkül főzik a pálinkát.

Szabó Milán - munkatárs, Szombathelyi Szeszfőzde
“Idén rengeteg gyümölcs volt, a jég eléggé megverte a termést, ezért amit levert, azt is pálinkának hozzák. Eladni nem tudják, kompótot se tudnak belőle csinálni, így hát marad cefrének.”

Emiatt itt már csak március végére adnak előjegyzést. Az árak évek óta nem változtak. A szabály szerint magánfőzésben háztartásonként 86 liter 50 fokos párlat állítható elő adómentesen. A tapasztalat szerint sokan ki is használják a keretet, de a legtöbben kiskertjük termését tartósítják így.

Weinelt László
“Két 100 literes hordóban hoztam a cefrét. Nyilvánvaló, ami a kertben megterem. Nem akarom, hogy tönkremenjen, ami lehullott, de kerül bele rendes gyümölcs is a cefrébe. úgyhogy finom pálinkát főznek itt.

Keszei Ferenc
“Szeretek ide jönni. Főleg a nedűt szeretjük, csak kismértékben, úgy orvosság. Főleg egy kis értágítást lehet vele elérni, én úgy tudom. Ebben a korban már megtapasztalja az ember.”

A jó pálinka elengedhetetlen feltétele a helyesen kezelt cefre. Miután kiforrott, le kell zárni, ellenkező esetben elszaporodik benne az ecetbaktérium, amely a minőséget és a mennyiséget is rontja.

"Ez egy nagyon jó cefre, látszik, hogy le van darálva, és nagy vonalakban ki is van magozva."

A Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság nyilvántartása szerint Vasban tavaly több mint 80 ezer tonna cefréből 650 ezer liter párlat készült a megye 29 szeszfőzdéjében. A megengedett mennyiség túllépése miatt 100 esetben szabtak ki bírságot. A magánfőzést a szabályok szerint nem kell bejelenteni, így arról nincs adat, mennyi pálinka készült otthon.