Hírek

Napokon belül végeznek a szója betakarításával szinte egész Vas megyében

2021. október 15., 16:12

A csapadékos időjárás miatt a gabona nedvességtartalma nem optimális. A felvásárlási árral viszont elégedettek a gazdálkodók:  a szója tonnájáért több mint kétszázezer forintot fizetnek.

 

Napokon belül végeznek a szója betakarításával szinte egész Vas megyében

Ezen a Vép melletti ültetvényen a szója jelentős többségét már learatták, aztán jött az eső, ami megakasztotta a munkát a földeken. Az ügyvezető egy speciális készülékkel ellenőrzi a magok nedvességtartalmát. A kis kupakot teletölti szójaszemekkel, majd a tartálynyi mennyiséget ledarálja ezzel az eszközzel.

Be kell állítani, melyik növényt vizsgálja a műszer. A kijelzőn szinte azonnal megjelenik a szója nedvességtartalma.

“Most 13,5 százalékot mértünk nedvességre, nálunk most az a cél, hogy 12 százalék legyen, én remélem, hogy emellett a szél mellett egy-két napon belül ez már újra vágható, és úgy tervezem, hogy jövő hét közepéig be is fejezzük a szója betakarítását.”

A 350 hektáros területüknek mintegy ötödén termelnek szóját Károlyi Beatrixék, még közel 30 hektáron lábon áll a gabona. Vasszécseny és Szombathely környékén vetettek idén.

Károlyi Beatrix - ügyvezető - ZONKER KFT.
“A korábbi fajták jobban teljesítettek, és ami még lábon van, a későbbi fajtákra én nem várok túl nagy termést, szerintem három tonna alatti lesz azoknak az átlagtermése, úgy vettem észre, hogy az idei időjárás a korai fajtáknak tervezett.”

A középérésűeket az idei csapadékhiány erősen megviselte: a gazdálkodó mutatja, hogy a szemek nagyon aprók. Jövőre valószínűleg ő is korai érésű fajtát választ majd.

A gabona felvásárlási ára egyébként optimális a gazdálkodók számára: a szója tonnánként  kétszázezer forint felett mozog. Ez azonban ismét drágulást ígér a fogyasztóknak: a szója termékekért többet kell fizetni a boltokban.