
"Az egéralma egy pompás, illatos, nagyon finom nyár végi alma. Ami még nagyon érdekes és máshol nem található, az a piros pogácsa alma."
Az őriszentpéteri Csörgőalma Gyümölcsöskertben az ország és a tájegység ősi gyümölcsfajtáit gyűjtötték össze. Néhány közülük már csak itt található.
Gyenes Csilla ökoturisztikai munkatárs, Őrségi Nemzeti Park
Ebben a mérgezett világunkban kincs, ezek a fák azért kincsek, mert nem kell őket permetezni.
Az Őrségi Nemzeti Park egy tanösvényt is létrehozott ahol interaktív módon az őrségi porták jellegzetes élőhelyét, a kaszáló gyümölcsöst is megismerhetik az érdeklődők. Kinyitotta kapuit az az biogazdálkodó család is, akik 1989-ben egy kecskével kezdtek, ma 100 szarvasmarhát tartanak, és maguk termelik a húst, a tojást és a tejtermékeket is.
Csécsei László főszakács, Pajta Bisztró
Elsősorban a helyi alapanyagokra építünk, mindent a környékről szerzünk be, másrészt pedig a frissesség számít.
Ebben az őriszentpéteri étteremben az étlapra az éppen termő növények, gyümölcsök kerülnek.
Kovács Ferenc elnök, Vas Megyei Önkormányzat
Ennek a projektnek több célja van, de a legfőbb az, hogy visszatérjünk a hagyományos nyersanyagokból készült hagyományos ételekhez.
Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködési programban a vasi önkormányzat 3 ausztriai partnerrel dolgozik a régiók kertjei és kultúrtájai kínálta élménylehetőségek fejlesztésén.
"Natur Kulinarium program egy kiváló marketingeszköz. Így tájegységeink értékeit az emberek a gyomrukon keresztül ismerhetik meg. Mi Bécsben például létrehoztunk egy látogatóközpontot, ahol növények gyökereit, a növekedést is láthatják az érdeklődők."
A Nyitott Kapuk Napján Gyöngyösfaluban, a biotájházban az érdeklődők a régi paraszti életformával is megismerkedhettek, és megkóstolhatták a kemencében sült langallót.





























