Hírek

Negyedszer nyitotta meg kapuit a Jáki Művésztelep

2021. július 16., 14:12

Tíz napon át alkottak együtt festők, szobrászok, grafikusok az ország minden tájáról. Idén második alkalommal a jáki általános iskolásokat is mesterkurzusra invitálták, a tehetséges kis diákok e rövid idő alatt is sokat tanulhattak művészektől.

 

Negyedszer nyitotta meg kapuit a Jáki Művésztelep

Idén 13 alkotó jött el a Jáki Művésztelepre, amit Káli István vállalkozó álmodott meg négy évvel ezelőtt. A programot ma is mecénásként támogatja. Az egyhetes, intenzív alkotómunka mindannyiuk számára inspiráló. Rengeteg pozitív energiával töltekeznek, sokat beszélgetnek és tanulnak egymástól, épp ezért többségük visszatérő alkotó, a szobrászok között ott volt például a szombathelyi Veres Gábor.

Mátyássy Gábor - művészeti vezető, Jáki Művésztelep
"Válogatjuk a tehetségeket, van hallgatónk és vannak nyugdíjas mestereink. Megjelenik a szobrászat, a kerámia, a grafika, a festészet, elmegyünk egészen az ikonfestészetig, tűzzománc és újdonság idén a viselet."

A művésztelep lebonyolításában az egyházmegye és az önkormányzat is együttműködik. A művészek az iskola épületében, a templom környezetében és szabad téren alkotnak. Értéket teremteni és azt átadni, ez a legfőbb cél.

"Nagyon érdekesek a textilek, Szepesi Béla, a Nyíregyházi Egyetem művészeti intézetének vezetője, a grafikus fiúk mestere, az idősebb generáció képviselője, de a fiatalok is megjelennek, akvarellek is belépnek a sorba."

A korábban itt született művekből kiállítást rendeztek be Közösségi Házban. Változatos műfajban sokféle alkotást lehetett megtekinteni.

"Egy teljesen egyedi, nőies, friss világot álmodott meg magának, ezt tárgyakba formálja. A képei is megismerhetők lesznek, a címe Nyári emlék, Varga Kinga alkotása, magáért beszél."

Időközben a gyermek művésztelep gondolata is megszületett, a legtehetségesebb jáki iskolások vehettek részt immár másodszor a táborban. Együtt alkothattak az idősebb művészekkel, ami óriás élmény volt számukra.

Kecskés Andrea - közművelődési asszisztens, Ják, NMI
"Remek lehetőség ez a gyerekek részére, mert a szakma legjobbjaitól tanulhatnak, 10 napon keresztül mesterkurzuson vehetnek részt, ahol elsajátíthatják a különböző művészeti ágak mesterfogásait."

Az idei művésztelep alkotásaiból ősszel kiállítás nyílik Jákon.