Dacia - 2023.06

Hírek

Nehéz év jön

2022. január 13., 19:19

Sajtótájékoztatón értékelte a tavalyi nehéz évet a városvezetés: kevesebb pénzből gazdálkodhatott az önkormányzat, csökkent az iparűzési adóbevétel, kormányzati elvonások és a covid okozta veszteségek sújtották a költségvetést. Ugyanakkor sikerekről is beszámoltak mint az új buszok vagy a közösségi bérlakás rendszer. 2022 sem lesz könnyebb, a kormány adóerő-képesség alapján osztja a kompenzációt, és Szombathely nem sok jóra számíthat.

 

Nehéz év jön

2021 a küzdelem éve volt - életért, munkáért, megélhetésért, az önkormányzatnál pedig a működésért -, kezdte a sajtótájékoztatót Nemény András. A polgármester sikerként említette az új buszokat, az iparterület-fejlesztést, a közösségi bérlakás rendszert és az orvosi életpálya-modellt. Ugyanakkor a covid okozta veszteségek, a kormányzati elvonások és a kompenzáció hiánya komoly nehézségeket hozott. Idén az infláció és az energiaárak növekedése tovább rontja a helyzetet. Kormányzati kompenzáció hiányában veszélybe kerülhetnek a fejlesztések is, mert az építőipari áremelkedések miatt többe kerülnek, és a város nem tud saját erőt mellétenni. (sajtótáj.) Mivel a kormány tavalyhoz hasonlóan adóerő-képesség alapján osztja majd a kompenzációt, Szombathely nem sok jóra számíthat. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést kezdeményez.

Nemény András - polgármester
"Minden eszközt szeretnénk megragadni, hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra, hogy adja meg a szombathelyieknek, ami jár. Január végén kezdeményezzük ezt az aláírásgyűjtést, ami egy egyértelmű kérdés lesz, aminek a lényege, hogy kapja meg Szombathely az őt illető pénzt, és szeretnénk akár tízezres nagyságrendű aláírást összegyűjteni, hogy a szombathelyiek erejükkel és támogatásukkal biztosítsák azt, hogy mi utána tudjunk a kormánynál lobbizni, hogy igenis kapjuk meg ezt a pénzt."

2020-ban 31, 2021-ben 28 milliárd forinttal gazdálkodhatott a város. Az iparűzési adóbevétel 2020-ban 10 milliárd forint körül alakult, tavaly 6,5 milliárdot becsültek, ehhez képest 8,4 milliárd körüli összeg folyt be, és az idei évre is ennyivel számolnak, mondta el Horváth Attila. Az alpolgármester szerint igazságtalan, hogy a csökkenő bevételek mellett nő a szolidaritási adó, és a kompenzáció elmaradásával a kormány kétszeresen bünteti a szombathelyieket. Bár a város működése stabil, az idei költségvetésben számos területre kevesebb pénz jut majd. 3,4 milliárd forint kompenzációra tartanának igényt, de már az is elég lenne, ha a kormány békén hagyná a várost, fogalmazott Horváth Attila.

Horváth Attila - alpolgármester
"Ha nem von el tőlem 2,7 milliárd forint szolidaritási adót, ha nem von el tőlem 1200 millió Ft helyi iparűzési adót, és engedi, hogy saját magam döntsek a saját díjaimról, adóimról, az csaknem 3 milliárd forintot jelent. Ezt el tudnánk költeni szombathelyi utakra, járdákra, csomó olyan történetre, amik az elmúlt években elmaradtak. Nem kérünk mást, csak hagyják végre békén a városunkat."

Az egészségügyi és szociális ellátás stabil, számolt be László Győző alpolgármester. Az orvosi ügyelet kiválóan vizsgázott, a háziorvosi életpályamodell révén újabb két tartósan betöltetlen praxis sorsát sikerült rendezni. Nyolc óvoda energetikai korszerűsítése fejeződött be, és lerakták az óvónői életpályamodell első pilléreit. Bővítik a közösségi bérlakás rendszert, és egyéb, lakhatást segítő lehetőségeken gondolkodnak.

16 járdaszakasz, buszöblök újultak meg, alkonykapcsolókat szereltek be a közvilágítási rendszerben, fiatalodott a buszállomány, az utca- és tértakarítási akciók révén pedig tisztább lett a város, sorolta a tavalyi eredményeket Horváth Soma. 2022-ben gépfejlesztést terveznek, és szemléletváltást a parkfenntartásban. Az alpolgármester kiemelte az Érezd Szombathelyt! és a Nyitott Városháza népszerű rendezvénysorozatát, ezeket idén is folytatni szeretnék. Hozzátette: 38 szervezet kapott támogatást a Kulturális és Civil Alapból.