MNB - 2
MNB

Hírek

Nem látszanak a kilábalás jelei az építőiparban

2012. november 08., 18:00

Az uniós pályázatok, beruházások csak a vállalkozások egy részének adnak munkát. Az új lakásépítések gyakorlatilag leálltak. A jövőt az uniós pályázatok mellett az összefogás jelenti. Ennek érdekében több építőipari cég nemrég létrehozta a PANBAU Regionális Építőipari Klasztert. Együtt keresik a kiutat, és közösen dolgoznak új megrendelések érdekében.

Nem látszanak a kilábalás jelei az építőiparban

Szigetelik az Savaria Egyetemi Központ C épületét. Uniós források segítik a felújítást és egyben az építőipari vállalkozások túlélését. Ám ezek csak egy részüknek jelent kiutat. A megyei a kis- és közepes vállalkozások többsége komoly bajban van. A lakásépítések gyakorlatilag leálltak, az infrastrukturális beruházásokban pedig, amihez komoly tőke és géppark kell, nemigen tudnak résztvenni, inkább csak alvállalkozóként. Utóbbi esetben pedig nem mindig jutnak pénzükhöz. Sok cég ment tönkre az elmúlt időszakban. Szakemberek szerint 2-3 éves távlatban is az uniós pályázatok segíthetik az életbenmaradást. Az állam is támogatja ezt: az önerőhöz nyújtanak forrásokat. 

Szücs Gábor, ügyvezető - Vasi Dolomit Kft.
Ezt az önerőt biztosítva, azt az eu-s forrást, ha megtudja az ország őrizni és kitudja írni - értelmesen a pályázatokat, akkor ez az építőipar egy résznek a megmaradását jelneti. Sajnos én azt gondolom, hogy a kis-és közepesvállalkozások jelentős része továbbra is halálra van ítélve.

Az összefogás lehet a túlélés egyik záloga. Ezért jött létre nemrég a PANBAU Építőipari Klaszter, amely 19 céget tömörít. A különböző profilú vállalkozások együtt nagyobb eséllyel indulhatnak akár pályázatokon is és komolyabb megrendeléseket is elnyerhetnek. Emellett az Energiaklaszterrel közösen új koncepciót dolgoznak ki.

Gáspár Péter, ügyvezető - Gáspár Mérnöki Iroda
Ami arról szólna, hogy akár a kistelepülések, de akár magánszemélyek is, bizonyos feltételekk mellett, akár ingyenesen is hozzájuthatnak egy olyan szolgáltatáshoz, ami egy későbbi pályázat megnyerését jelentheti. Itt energetikai spórolásról, megtakarításokról lenne szó.

A konferencián elhangzott: az építőipari vállalkozások és vállalkozók egy része a kevés magyarországi megbízás helyett Ausztriában próbál munkát találni.