Hírek

Néma segélykiáltás

2021. július 22., 13:02

Nemzetközileg már ismert segítségkérő kézjelet kíván bevezetni a rendőrség a magyar köztudatba, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, ha veszélyben vannak. Az egyszerű mozdulatsor már feltűnt és egyre terjed a közösségi médiában. Elindult az Országos Rendőr-főkapitányság "Néma segélykiáltás" kampánya, hogy minél többen megtanulják értelmezni, illetve használni ezt a kézjelet.

 

Néma segélykiáltás

Egy nő áll az erkélyen, sötétlila monoklival az arcán. Láthatóan bántalmazást szenvedett el, valószínűleg nem először. Egy kézjelet mutat, amit az utcán sétáló férfi előbb integetésnek vél, majd rájön, hogy ez egy segélykérés, és értesíti a rendőrséget. Később láthatjuk ugyanezt a mozdulatot más-más szituációban egy férfitól és egy fiatal lánytól is a videón.

Nyitott tenyér, hüvelykujj behajlít, végül a kéz ökölbe szorul. Ez az egyszerű mozdulat néma segélykérés, ami egyre terjed a világban. Ezt kívánja elterjeszteni a köztudatban a rendőrség Magyarországon is.

"Ez egy néma segélykiáltás volt."

A mozdulat Kanadából indulva signal for help néven hódította meg a világot, és egyre terjed a közösségi médiában.

"Ez egy olyan segítségkérő jelzés, mozdulatsor, amit bárki használhat arra, hogy figyelmeztessen másokat, segítségre van szüksége, azonban a körülményei, a fenyegetettsége, bármely pszichikai kényszerkorlát miatt nincs lehetősége arra, hogy telefonon, vagy más módon rendőri segítséget kérjen."

Ha közvetlenül a rendőr észleli ezt a jelzést, számára egyenértékű bármely más kommunikációs csatornán tett bejelentéssel. A "Néma segélykiáltás" kampánynak nevelő célja is van: vegyük észre a bajbajutott embert a környezetünkben.

"Megtanítja az embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásnak, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a bántalmazott biztonságát szem előtt tartva és védve."

A bántalmazott, fenyegetettségben élő emberek többségében rejtve maradnak a rendőrség és a társadalom szeme előtt. A Szombathelyi Áldozatsegítő Központ vezetője azt mondja, rendkívül hasznos lenne, ha közismertté válna ez a mozdulatsor.

Kámán-Németh Martina - koordinátor, Szombathely Áldozatsegítő Központ
“Ez azért nagyszerű … megtegye a szükséges lépéseket.”

A rendőrség azt kéri, aki ezt a kézjelet mutató ember lát, hívja a 112-es segélyhívó számot!

"Kérem, ne feledjék, vegyék észre, ismerjék fel, nyújtsanak segítséget."