Hírek

Népszerű a használt sütőolaj begyűjtő hálózat Szombathelyen

2021. október 26., 16:38

Csak az óvodákban több száz kilogramm olajat adtak le a környezettudatos háztartások. A város most tovább bővítette a lehetőséget: a megújult vásárcsarnok hátsó bejárata mellé helyeztek ki egy 800 literes gyűjtőedényt.

 

Népszerű a használt sütőolaj begyűjtő hálózat Szombathelyen

A használt sütőolaj veszélyes anyag, a lefolyóba öntve dugulást okozhat, a szennyvíztisztítókat leterheli, az élővizekbe jutva súlyosan károsíthatja az élővilágot. A hulladékudvarban és egyes benzinkutaknál már régóta leadható, tavaly 8, idén márciustól pedig Szombathely minden önkormányzati fenntartású óvodája csatlakozott a város környezetvédelmi kezdeményezéséhez, így gyűjtőedények kerültek mind a 18 intézménybe. A flakonba zárt sütőolajat egy cég rendszeresen elszállítja, és bioüzemanyagként hasznosul újra a veszélyes hulladék. Egyre többen élnek az ingyenes leadás lehetőségével.

Németh Ákos – tanácsnok
„Azt látjuk, hogy ezek nagyon jól működnek. Van egy lakossági igény arra, hogy a használt sütőolajat megfelelő módon kezeljék a szombathelyiek. Én ennek nagyon örülök. Azt gondoltuk, hogy tovább kell lépni ebben.”

Már a városi piac hátsó bejáratánál is leadható a használt étolaj. Ez a 800 literes sárga gyűjtőedény várja újrahasznosítható tartalmát. A sütőolaj – éppúgy, ahogy a többi gyűjtőponton – itt is kizárólag zárt palackban kerülhet bele.

Németh Ákos – tanácsnok
„Reméljük, hogy minél gyorsabban. Van rajta egy telefonszám, azt fel kell hívni, ha valaki úgy látja, hogy tele van. Illetve a jövőben egy olyan fejlesztést szeretne a cég elvégezni, hogy optikával nézik, hogy mikor telik meg, és akkor ők automatikusan értesülni fognak róla. Ez még fejlesztés alatt van, de reméljük, hogy hamarosan ez is elkészül.”

2019-ben 1500 kilogramm használt sütőolajat adtak le a szombathelyiek, 2020-ban csak a hulladékudvarban 1945 kg gyűlt össze, és az óvodákba is több száz kilogrammot vittek, az újabb gyűjtőpont kialakításával várhatóan tovább nő az újrahasznosítható mennyiség, és kevesebb veszélyes olaj kerül a természetbe. Németh Ákos elmondta, ha a piaci gyűjtőkonténer beválik, a város más pontjaira is kerülhet hasonló.