Hírek

Névadója tiszteletére idén is emlékünnepséget rendezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

2024. május 08., 15:21

Névadója tiszteletére idén is emlékünnepséget rendezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Tudományos Bizottsága kedden. Koszorúzással és emlékelőadással tisztelegtek Markusovszky Lajos előtt. Az emlékplakettet idén Maurovich Horvat Pál vehette át.

Névadója tiszteletére idén is emlékünnepséget rendezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Markusovszky Lajos szobránál vette kezdetét a kórház névadója tiszteletére rendezett ünnepség. Király István osztályvezető főorvos mondott emlékező beszédet, majd koszorút helyeztek el a talapzatnál a kormányhivatal, a Vas vármegyei, a szombathely és a vasegerszegi önkormányzat vezetői, valamint a Vas Megyei Markusovszky Kórházért Alapítvány, és a kórház képviselői. Az emlékünnepély a Romhányi-teremben folytatódott, elsőként Márkus Béla, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A magyar orvosi- és tudományos nyelvről beszélt, majd Király István a Központi Radiológiai Osztály vezető főorvosa Markusovszky Lajos életéről tartott előadást.

Király István - osztályvezető főorvos, Központi Radiológiai Osztály, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Az első dietil-éter bódítást ők alkalmazták itt Magyarországon a Balassa Jánosnál, az elsők között volt, akik Európában is. Az az érdekesség, hogy először Markusovszky ezt az altatószert magán próbálta ki.

Maurovich Horvat Pál, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a Radiológia Tanszék vezető egyetemi tanára tartotta idén az emlékelőadást a kardiológiai CT vizsgálat jelenéről és jövőjéről.

Maurovich Horvat Pál - tanszékvezető egyetemi tanár

“A szívinfarktusok nagyjából kétharmada a koszorúérbetegség legelső tüneteként jelentkezik, ezért nagyon nehéz időben azonosítani ezeket a betegeket, hiszen gyakran a szívbetegség, a koszorúérbetegség első tünete a szívinfraktus vagy a hirtelen szívhalál, tehát ezek a betegek nem keresik a háziorvost, hiszen nincsenek panaszaik.”

A prezentációt követően az előadó átvette a Markusovszky-emlékpakettet Stánitz Évától, a kórház megbízott főigazgatójától.