MNB - 2
MNB

Hírek

November 13-a, a Magyar Nyelv Napja

2011. november 11., 23:40

Az alkalom célja, hogy ráirányuljon a figyelem a szellemi-kulturális örökségünk és identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre. Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban szerveznek ezen a napon programokat. Előadások, versek, könyvbemutató színesíti a szombathelyi rendezvényt.

November 13-a, a Magyar Nyelv Napja

Így kezdődött a tízparancsolat magyarul 1549-ben. A Bolyai Iskola nyolcadikas diákjai nehezen birkóznak meg a szöveggel. A szavakat sok esetben másként írták, mint ahogy ma használjuk őket, más a betűkészlet is. Pedig több mint 450 évvel ezelőtt  Dévai Bíró Mátyás éppen ezzel a szöveggel mutatta meg, hogyan kell magyarul helyesen írni. A magyar nyelv sokat változott az elmúlt évszázadokban.

Gerasics Noémi, 10.a.
Irodalomórán a Bánk bánt vettük. Ebben sok olyan kifejezés van ami nehezen érthető vagy nagyon régies szöveg. Mert a mindennapi életben keveset használjuk ezeket vagy egyátalán nem. Ma már eltűnt az a fajta szókincskészlet ami akkor volt.

A magyar nyelv folyamatosan módosul. Tóth Péter szerint a beszédtempó, a helyesírás, a szókészlet változása egyértelműen tettenérhető. Ez utóbbi az iskolában a diákok között is szembetűnő, gyakran használnak más nyelvekből átvett kifejezéseket.

Dr. Tóth Péter, irodalm tanár
Minden idegen kifejezés megkapja a magyar toldalékát, megkapja az igeképzőt. A másik oldal az, hogy a nyelvi panelek érvényesülnek. Ha valaki nem figyel oda az árnyalatokra, mindenre ugyanazt fogja használni.

November 13-a a Magyar Nyelv Napja. Szombathelyen is tartanak programokat - hangzott el csütörtöki magazinműsorunkban. A  magánszemélyek által szervezett rendezvényen versek, előadások hangoznak el, és könyvbemutatót is tartanak.  

Simon Zoltán - szervező
Kicsit reklámot akarunk csinálni, bármilyen furcsán is hangzik. Ez a mi nyelvünk éljünk vele. Nem baj, ha kicsit erre megmozgatjuk az embereket. Ünnepet biztosítunk és ha erre a nyelv ad lehetőséget akkor a nyelvet használjuk fel erre.

A Magyar Nyelv Napja rendezvény november 13-án, vasárnap 16 órakor kezdődik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.