Hírek

Nyelvi képzés - kétezren tanulhattak ingyen, nyelvi laborok is megújulhattak uniós forrásból

2021. április 09., 15:13

Több mint kétezren tanulhattak ingyenesen német és angol nyelvet a Vas Megyei Szakképzési Centrum két sikeres pályázatának köszönhetően. A projekt a maximum középfokú végzettséggel rendelkezők számára nyújtott lehetőséget a nyelvi készségek fejlesztésére, hogy az ismeret birtokában eredményesebben tudjanak érvényesülni a munkaerőpiacon. A programba az iskolák diákjai is bekapcsolódhattak, akiknek a nyelvi érettségihez, vagy akár a nyelvvizsgájukhoz nyújtott nagy segítséget az ingyenes képzés.

 

Nyelvi képzés - kétezren tanulhattak ingyen, nyelvi laborok is megújulhattak uniós forrásból

Minden kezdet nehéz – ezzel a mondattal indult neki a német nyelv elsajátításának az egyik kezdő csoport 2019 nyarán. A Vas Megyei Szakképzési Centrum akkor még két önálló egysége, a műszaki és a szolgáltatási is sikeresen pályázott, ennek köszönhetően tanulhatnak angolt és németet 120 órában a jelentkezők. Az online tananyagot, a tankönyvet és munkafüzetet is ingyenes biztosították a résztvevőknek.

Eredics Szilvia
Az egész nyarat tulajdonképpen heti két alkalommal 4 órában igénybe fogja venni, de biztos, hogy nagyon komoly előnye lesz ennek a döntésemnek, hiszen a legkisebbik gyermekem most kezdi a 4. osztályt, ahol németet tanulnak majd, és egyáltalán segíteni kéne neki valahogyan.

Sokan a külföldi munkavállalás reményében jelentkeztek a képzésre.

Galambos Katalin
Azért választottam, mivel szeretnék Németországban kint dolgozni, mint ápolónő. Most itt Vas megyében dolgozom, fogyatékos intézetben, és még ezt szeretném még feljebb vinni a nyelvtanulás alapján.

Ez a két hölgy a program indulásakor beszélt terveiről, mindketten sikeresen teljesítették a képzést, ahogy a résztvevők több mint 80 %-a is. Ők tanúsítványt kaptak erről. Magyarország a nyelvtudás tekintetében jelentős lemaradásban van a többi uniós tagországhoz képest, pedig a közoktatásban az egyik legmagasabb a nyelvórák száma. Az „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” című program képzéseire 16 és 65 év közöttiek jelentkezhettek, de feltétel volt, hogy legfeljebb középfokú végzettséggel, vagy szakképesítéssel rendelkezzenek.

Rettegi Attila – főigazgató, VMSZC
„Összesen olyan kétezer fő számára biztosíthattuk az ingyenes nyelvtanulás lehetőségét. A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum által megkezdett projektben összesen 1052 fő vett részt angol és német nyelvet tanulhattak Szombathelyen 3, illetve Sárváron 2 iskolában szerveztük a tanfolyamokat. A résztvevők közül a hölgyek voltak többségben, közel 70 %-os volt a részvételük. A hátrányos helyzetűek aránya pedig 60 %.”

A Vas Megyei Szakképzési Centrum együttesen 14 intézményben 159 képzést valósított meg az Idegen nyelvi készségek fejlesztése elnevezésű projekt keretében. A Széchenyi 2020 program összesen 300 millió forintos támogatásából 7 iskola nyelvi laborjának korszerűsítésére is jutott.

"Iskolán ezekkel az informatikai fejlesztésekkel bővült."

A Gépipari és Informatikai Technikumban teljesen megújult a 16 munkaállomásos nyelvi labor. Ebben az iskolában több mint 90-en vettek részt az ingyenes képzésben.

Samu Sándor – igazgatóhelyettes, VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum
”A motivációs cél többféle volt. Iskolán belül saját diákjaink vettek részt a tanfolyamon, többféle motiváció volt. Volt aki egyáltalán el akarta mélyíteni az idegennyelv tudását, volt, aki nyelvvizsgára készült fel, vagy az adott évi érettségijéhez próbált meg több municiót összegyűjteni. Van, aki meg passzióból, ilyen diákok is voltak, hogy angolt tanult az iskolában, de mellette úgy érezte, hogy több nyelvtudással többet tud elérni az életben.”

A programban részt vevők több mint 30 %-a középiskolás tanuló volt, de a projekt nagy hangsúlyt fektetett a hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci helyzetének javítására is. A képzésbe bevontak legalább 60 %-a ebből a célcsoportból végezhette el a tanfolyamot.