Hírek

Nyelvtudás terén Magyarország az utolsó helyen áll az uniós tagállamok sorában

2011. október 24., 23:02

A magyarok háromnegyede csak anyanyelvén tud megszólalni, a diplomások közel fele nyelvvizsga hiányában nem tudja átvenni oklevelét. Az új felsőoktatási törvény tervezete nyelvvizsgához kötné a felvételit. A Savaria Egyetemi Központ januártól tanfolyamokat hirdet, nemcsak a népszerű angol és német, hanem számos kisebb nyelv is választható lesz.

Nyelvtudás terén Magyarország az utolsó helyen áll az uniós tagállamok sorában

Angolóra a Bolyai Gimnáziumban. A diákok heti 3-4, a nyelvi fakultációs osztályok 5 órában tanulnak angolt és németet. Az iskola nagy hangsúlyt fektet a nyelvoktatásra, az a cél, hogy a tanulók legalább egy nyelvvizsgát letegyenek. E téren az ötödik legjobbak az országban.

Károly Frigyes - igazgató, Bolyai János Gimnázium
"A nyelvvizsgák aránya nálunk 150%, ami azt jelenti, hogy minden diáknak van egy, és tavaly a 104 végzős diákunk felének kettő nyelvviszgája. Az elmúlt időszakban ez emelkedő tendenciát jelentett."

Az igazgató azt mondja, a Bolyai eredményessége átlagon felüli. Diákjaik többsége már 10. osztályban sikeres nyelvvizsgát tesz. Ők akár harmadik nyelvet is választhatnak.

"A 11. évfolyamon komplett francia és olaszos csoport van."

A magyarok kétharmada nem beszél idegen nyelvet. A Savaria Egyetemi Központban idén a végzősök 40 százaléka nyelvvizsga hiányában nem tudta átvenni diplomáját. Az intézmény a nyelvtanulást ösztönözné: januárban tanfolyamokat indítanak, amelyeken anyanyelvi tanárok oktatják a nyelveket.

Dr. Pólay Veronika - oktatási dékánhelyettes, NymE-SEK
"Nemcsak a nagy nyelveken - francia, angol, német, olasz - tudunk ilyet kínálni, hanem kis nyelveken is, hiszen nálunk az észt, lett, finn, szlovén, orosz, horvát nyelveken tudunk tanfolyamokat kínálni."

December elején programot szervez az egyetem azok számára, akik nyelvet tanulnának. A Nagy Nyelvválasztón az érdeklődők megismerhetik az adott nyelvterület kultúráját, gasztronómiáját, szintfelmérőt tölthetnek ki, és játékos feladatokban is részt  vehetnek. Az intézmény jövőre induló szabadegyetemi előadássorozatának első két témája is a nyelvtanuláshoz kapcsolódik.