Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Nyílt napot rendezett a Szombathelyi Országos BV. Intézet a sajtó munkatársai számára

2023. március 14., 18:37

Idén január elsejétől átalakult a hazai büntetés-végrehajtás rendszere: öt agglomerációt alakítottak ki, az egyiknek Szombathely lett a központja. Az átszervezés célja a hatékonyabb gazdálkodás. Erről is szó esett a nyílt napon, amit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet rendezett a sajtó munkatársai számára hétfőn. Előadás, bemutató és börtöntúra is szerepelt a programban.

Nyílt napot rendezett a Szombathelyi Országos BV. Intézet a sajtó munkatársai számára

Médiamunkások a hat méter magas bástyák, szögesdrótok és őrtornyok között - nagy érdeklődés övezte a sajtó számára szervezett nyílt napot a szombathelyi börtönben. Sági Csaba megbízott parancsnokhelyettes előadásából kiderült, hogy Szombathely lett az 1-es számú agglomerációs központ, ide tartoznak a Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyei bv-intézetek.

Sági Csaba - alezredes, mb. parancsnokhelyettes, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
"A büntetés-végrehajtási szervezeten belül végrehajtott átalakulás idén január elsejével ment végbe. Legfontosabb és legfőbb célja az, hogy a bv intézetek gazdálkodásának hatékonyságát mind a személyi állomány, mind az anyagi javak tekintetében racionalizálja, gazdaságosabbá tegye."

Az alezredes beszélt a közelmúlt fejlesztéseiről: többek között parkolóbővítés, a zárkák vandálbiztossá alakítása és a kamerarendszer korszerűsítése is megtörtént. A szombathelyi Európa egyik legnagyobb börtöne, mindenféle fokozatban töltik itt büntetésüket az elítéltek a fogháztól a fegyházig.

Sági Csaba - alezredes, mb. parancsnokhelyettes, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
"Intézetünk közel 1500 fő fogvatartott befogadására alkalmas, a telítettségünk közel 100 százalékos, de nem éri el a 100 százalékot."

Vannak speciális részlegek, például az időskorú vagy az első bűnelkövetők számára.

"A legnagyobb gondot, problémát az engedély nélküli mobiltelefonok bejuttatása és az arra tett kísérletek okozzák."

A látogatók legtöbbször mobiltelefont vagy bódító hatású szert próbálnak becsempészni a fogvatartottaknak, néha egészen kreatív módon - számolt be róla az alezredes. Nem véletlen, hogy a hozzátartozók nem érintkezhetnek a fogvatartottakkal, a látogatói helyiségben plafonig érő plexifal választja el őket egymástól. De nem csak személyesen tarthatják a kapcsolatot: nemrég jelentősen bővült az igénybe vehető Skype-munkaállomások száma. A börtöntúra során bemutatták a távtárgyaló helyiséget is, ahol videós kapcsolat segítségével anélkül folytathatnak le bírósági meghallgatást, hogy a rabot ki kellene vinni az intézetből. Ennek hatására egy év alatt csaknem harmadával csökkent az intézeten kívüli előállítások száma.

"Ez egy bilincsrögzítő."

Lábbilincs, vezetőszár, gumibot - szükség esetén ilyen biztonsági- és kényszerítő eszközöket alkalmaznak a rabokkal szemben, ezeket is bemutatták az újságíróknak, ahogy a közel 40 férőhelyes rabszállító autót is. A körletekbe csak többszörös biztosítás mellett, zsiliprendszerben lehet belépni. Az 5-7 fős zárkákban a rabok emeletes ágyakon alszanak, napirendjük kötött. A folyosón lévő terminálon keresztül kérelmeket terjeszthetnek elő azzal kapcsolatban, mire van szükségük - ezzel a fejlesztéssel kevesebb lett a papírmunka. A börtönnek saját boltja van, itt fogvatartottak dolgoznak. A munkaképeseket igyekeznek foglalkoztatni, tavaly 640-en vállaltak munkát az intézet területén. Többen oktatásban is részesülnek, szakképesítést szerezhetnek, és évente 10-12 fő tesz érettségi vizsgát. A túra a börtön kápolnájában zárult, ahol rendszeresen misézik a börtönlelkész. Az oltárképet és az üvegablakokat is fogvatartottak festették. Az intézetben dolgozók száma megközelíti a 600-at, folyamatosan toborozzák a tiszthelyetteseket. A munkavállalók megtartása érdekében hamarosan újabb fejlesztés valósul meg: heteken belül átadják a frissen kialakított munkahelyi bölcsődét.