MNB - 2
MNB

Hírek

Nyílt napot tartottak a Szombathelyi Képtárban

2011. november 09., 23:00

Az általános iskolásoktól a nyugdíjas korosztályig vártak mindenkit a különböző foglalkozásokra, előadásokra. Az érdeklődők bepillanthattak a múzeum kulisszái mögé, előadást hallhattak Szent Mártonról, a gyerekek pedig óriás papírlibát tömhettek.

Nyílt napot tartottak a Szombathelyi Képtárban

Folyamatosan érkeztek a csoportok a Képtár délutáni foglalkozásaira, gyorsan megtelt az előtér. A gyerekek a Szent Márton Ünnep jegyében egy óriás papírmasé libát hizlaltak egyre nagyobbra és nagyobbra, újrahasznosított papírból.

"Rakjál rá egyet, és most kenjük. Én is kipróbálhatom?"

Egy másik helyiségben liba alakú könyvjelző készült kartonból és színespapírból.

Solymosi Milán - tanuló, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Hát most itt ugye könyvjelzőt csinálunk, és nagyon jól érezzük magunkat."

Anna - tanuló, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Voltam sok ilyen foglakozáson már, és azt szeretem benne, hogy együtt vagyunk, mindenféléket csinálunk(, és jól érezzük magunkat.) LEVÁGHATÓ"

A Bercsényi iskola integrált neveléssel foglalkozik, együtt oktatják az ép és sérült gyerekeket. Tapasztalataik szerint az ehhez hasonló múzeumpedagógiai programok fejlesztik a tanulók együttműködő készségét, kreativitását.

Ivánné Böcskei Mariann - tanító, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Mindig valamilyen hagyományhoz kötődve veszünk részt ilyen programokon, és nagyon élvezik a gyerekek. Ha nem csak képen látják, hanem maguk is megtapasztalják ezeket a dolgokat, maradandóbb élményt jelent számukra."

Egy 22 milliós pályázati támogatásnak köszönhetően nemrég újult meg a képtár foglalkoztatóhelyisége és konferenciaterme. A nyílt nap célja az volt, hogy tartalommal töltse meg az átalakult tereket.

Polgár Katalin - projektmenedzser, Szombathelyi Képtár
"A fiatalságot szeretnénk megcélozni, hiszen elvünk és hisszük, hogy elég időben kell elkezdeni a megszólításukat, hogy aztán a jövő látogatóivá váljanak."

Szakemberek szerint fontos, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék a múzeumi légkört, és rájöjjenek: itt nem csak műtárgyakat lehet nézegetni.

Kulcsár Bálint - tanuló, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Szeretem, ha ilyen foglalkozásokkal kiegészül."

Az egyik papírmasé libát a nap végén tombolán kisorsolták. A Bercsényi-iskolások vihették haza.