Hírek

Nyitott Városháza

2020. július 08., 14:43

Újraindul Szombathely kulturális élete, ingyenes nyári programokkal folytatódik a Nyitott Városháza rendezvénysorozata is, erről tartottak sajtótájékoztatót az épület teraszán. A résztvevőket Gyenge András csellójátéka köszöntötte.

Nyitott Városháza

A kezdeményezés tavaly kezdett formálódni, tartottak már jótékonysági farsangot és sütivásárt, valamint kiállítást, de a veszélyhelyzet miatt ez a program is szünetre kényszerült. A folytatásban teraszkoncert, mozisziget és utcaművészeti nap szerepel a kínálatban. Bemutatkozási lehetőséget kapnak elsősorban helyi művészek.

Horváth Soma - alpolgármester
"Szükség van arra, hogy kivigyük a kultúrát, a közművelődést, a művészeti élményt a Fő térre, meg behozzuk a házba is, hiszen vannak nagyon szép adottságai, például ez a terasz, ahol most teraszkoncerteket élvezhetnek a szombathelyiek. A művészeti élmény mellett a csodálatos kilátás egy plusz élmény."

Július 18-án szombaton mozivá alakul a Csónakázó-tó szigete, délután 5 órától családokat várnak filmvetítésre: A kis kedvencek titkos élete, a művészeti szakgimnázium diákjainak a veszélyhelyzet alatt készült kisfilmjei és a Csinibaba pereg majd a vásznon. A beléptetés egy órával korábban kezdődik, 500 fő a részvételi limit. A Városháza terasza három koncertnek ad helyet: július 24-én Kalló Zsolt vezetésével a Capella Savaria barokk muzsikával szórakoztat, 31-én az Isis Big Band Dell'Amico Romeóval kiegészülve olasz slágereket és swinget játszik, augusztus 7-én pedig Falusi Mariann és Sárik Péter a jazz világába repít. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Prieger Szabolcs - programszervező
"Limitáljuk a létszámot, 100 fő jöhet, ezért nagyon fontos szerepe van a regisztrációnak. Kétféle módon lehet regisztrélni mostantól kezdve, az egyik egy emailes: teraszkoncert@szombathely.hu-n mindenki két főt regisztrálhat. És van egy telefonos lehetőség, hétköznap 10 és 12 óra között az 520-2018-as számot kell hívni."

Augusztus 15-én street art napot szerveznek: a Fő téren és a környékbeli utcákban mintegy 30 helyi zenész muzsikál - mások mellett a szimfonikus zenekar tagjai, a Weöres Sándor Színház színészei és a művészeti szakgimnázium növendékei. A képzőművészek és kézművesek asztalainál ki lehet próbálni a kölönböző technikákat, továbbá elkészül a város legnagyobb festménye.

Pavelkovics Petra - programszervező
"Ez egy 6x12 méteres festmény lesz, egy hatalmas molinó, ami darabokra lesz vágva, így rakjuk ki a Fő térre. Képzőművészek koordinálásával fogjuk elkészíteni, bárki beszállhat, aki csak szeretne, lesznek sablonvágó pontok, festőpontok, és a végén kirakjuk az egészet a Városháza oldalára."

A sajtótájékoztatót Kovács Pali dala zárta. A Nyitott Városháza programsorozat a tervek szerint ősszel és télen is folytatódik.