Hírek

Önkéntes munkát népszerűsítettek és nyertek

2011. március 29., 14:09
Öt szombathelyi középiskola pályázott sikeresen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium önkéntes munkát népszerűsítő, Társadalmi Szolidaritás című programjában.
Önkéntes munkát népszerűsítettek és nyertek

A pályázat célja a fiatalok szociális érzékenységének fejlesztése, a rászorulókhoz való viszonyuk megváltoztatása. A nyertes iskolák több százezer forintot költhetnek közösségi szolgálatra. A diákok idősotthonokban, gyermekintézményekben segítenek, programokat szerveznek, önkéntes munkát végeznek a szabadidejükben.

Tavaly decemberben tartott rendhagyó osztályfőnöki órát a Nagy Lajos Gimnáziumban ez a látássérült fiatalember, a diákok akkor a csörgőlabdát is kipróbálhatták.

Az intézménynek fontos, hogy a tanulóik pozitívan viszonyuljanak a hátrányos helyzetű emberekhez, és ha csak lehet segítsék őket. Sikerrel pályáztak a Társadalmi Szolidaritás programban: 250 ezer forintot fordíthatnak önkéntes munkára. A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetben lakó idős és sérült embereknek segítenek.

Kustos Júlia - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
"Hogyha segítünk a másik embernek, az jó. Ráadásul olyannak, akit nem látogat a családja, egy kis örömöt csempészünk a mindennapjaikba."


24 diákot vártak a programba, 60-an jelentkeztek. Társasjátékoznak, beszélgetnek az idősekkel, és műsorral szórakoztatják őket: a költészet napjára például közös verselést szerveznek.

Bukicsné Derhán Ilona - projektfelelős, Nagy Lajos Gimnázium
"Kézműves foglalkozások, beszélgetés, felolvasás, elkísérjük őket bevásárolni, ünnepek előtt műsort adunk, például március 15-én it műsorral mentünk át."


A Savaria Szakképző Iskola 350 ezer forintot nyert a pályázaton, 16 diák vesz részt az önkéntes programban. Ők a Herényiek Házában működő idősek klubjában segédkeznek majd.

Fejes András - tanuló, Savaria Szakképző Iskola
"Segítünk az öregeknek, bármilyen problémájuk van, bevásárlás, kergondozás, bármiben a segítségükre vagyunk."


Az idősek szívesen fogadják a fiatalokat, és a segítő munka a diákok személyiségére is hatással van.

Zentai Ágnes - projektfelelős, Savaria Szakképző Iskola
"Egyrészt empátiás készséget növeli, tiszteletet ébreszt az idősek felé, megismerik őket, rájönnek hogy nem is furcsák ezek az emberek."


A Kereskedelmi Szakképző 130 ezer, a Hefele és a Herman iskola 300-300 ezer forintot nyert a minisztérium pályázatán.