Hírek

Összesen 25 ezer fát ültetnek el az Őrségben

2023. október 20., 08:41

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség, a FALCO Zrt. és a Kronospan Alapítvány kezdeményezésére összesen 25 ezer fát ültetnek el az Őrségben. Az erdőtelepítési program csütörtöki nyitóeseményén tíz ökoiskola tanulóinak a bevonásával 350 facsemetét ültettek el Pankaszon, az Őrségi Nemzeti Park szívében.

Összesen 25 ezer fát ültetnek el az Őrségben

Az Őrségi Nemzeti Park központi területén, Pankaszon kilenc szombathelyi ökoiskola, valamint a pankaszi iskola és óvoda növendékeinek jelenlétében nagyszabású nyitóünnepséggel vezették fel a faültetést. Az eseményen több vezető politikus is kiemelte, mennyire fontos a fiatal korosztály bevonása a környezet védelmét, az ökológiai fenntarthatóságot szolgáló folyamatokba.

Nemény András - polgármester, Szombathely

“Szombathely polgármestereként én ritkán mozdulok ki Szombathelyről. Van elég sok gond, baj tennivaló ott is. Ilyet akkor szoktunk tenni, ha tudom, hogy valami jó helyre megyek, jó emberek közé. Hát, ahol 380 gyerek van, és egy miniszter is, az már csak egy jó hely lehet, és ha ők fát ültetnek, akkor az egy biztos, hogy egy csodálatos és jó esemény. És pláne, hogy ha ezek a gyerekek olyan gyerekek, akik igazából környezettudatosak, akik értik, hogy mi a nagyon fontos a mai világban.”

Az erdőtelepítési munkálatokat a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága is támogatja. A vissza nem térítendő támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat is finanszírozza. Vas vármegye országos szinten is jelentős erőket mozgósít annak érdekében, hogy minél több fát ültessenek a térségben.

Nagy István - agrárminiszter

“A településfásítási programban - aminek ma is része vagyunk - már 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen, az idei évben pedig további tízezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, és köztük 78 Vas vármegyei településen. Szeretnék gratulálni és köszönetet mondani a vasi önkormányzatoknak, mert országos szinten - Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye után - Vas megyéből érkezett a legtöbb faültetési igénylés.”

A pankaszi faültetést a FALCO tulajdonában lévő, közel három hektáros területen kezdték meg. A gyerekek segítségével helyezték a földbe az első facsemetéket.

Kovács Tamás - PR vezető, FALCO Zrt.

“Ezt a nagyszabású lehetőséget úgy tudtuk megvalósítani, hogy itt Pankaszon volt egy területünk, amely gyakorlatilag egy ipari terület volt, és a vasút kettészelte. Nem tudtuk már hasznosítani, és nagyon fontos volt számunkra, hogy ez olyan módon hasznosuljon, amit mi a jövőnek tudunk biztosítani.”

Az erdőtelepítési program előreláthatóan novemberben befejeződik - addigra mind a 25 ezer cser- és kocsányos tölgy csemete a helyére kerül.