MNB
MNB - 2

Hírek

Osztrák békefenntartókkal találkozott Oberwartban Hende Csaba honvédelmi miniszter

2013. január 28., 17:26

A találkozón szóba került a legutóbbi ausztriai népszavazás is, amelyen a sorkötelezettség megtartása mellett döntöttek.

Osztrák békefenntartókkal találkozott Oberwartban Hende Csaba honvédelmi miniszter

Ausztria bár nem NATO-tagország, mégis  -akárcsak Magyarország- számos békemisszióban vesz részt Ciprustól a Golan-fennsíkig. Az Osztrák Békefenntartók Szövetségének tagjai jó kapcsolatokat ápolnak a szombathelyi egykori Savaria Lövészdandár  katonáinak egyesületével, közös meghívásuknak tett eleget Hende Csaba. Oberwarti látogatásán a szakminiszter a magyar honvédség helyzetéről adott tájékoztatást - német nyelven. Kiemelte 2010 májusában, amikor rendkívüli árvízhelyzet volt, mindössze 18 önkéntes tartalékosra számíthattak a kárehárításban. Azóta nagyot változott a helyzet.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
"Tehát itt tartottunk, ez természetesen elfogadhatatlan helyzet. Mélységesen jellemzi az előző kormány e téren nyújtott teljesítményét. Jelenleg már 4400 kiképzett és felesketett tartalékos katonája van Magyaroszágnak. "

Ausztriában továbbra is kötelező lesz a sorkatonaság. Erről néhány napja magas részvétel mellett népszavazáson döntöttek az osztrákok 60-40 arányban.

Dietmar Hübsch főtitkár, Osztrák Békefenntartók Szövetsége
"Katonáink 70 százaléka békemisszós feladatokkal összefüggésben a világ számos pontján szolgál. Ha a sorkatonaságot eltörlése mellett voksolt volna az osztrák nép, ezen kötelezettségek ellátására is kevesebb energiánk jutott volna."

A népszavazás eredményéről szólva a magyar tárcavezető annyit jegyzett meg: a magas részvételi arány mellett a szavazati különbség is meglepte.